Gotovo svaka žena se barem jednom pitala smije li se okupati u moru ili rijeci za vrijeme mjesečnice. Mnoge žene nemaju sreće jer ih mjesečnica zatekne baš za vrijeme godišnjeg odmora kada se nalaze na obali. Kada tijekom godišnjeg odmora započne mjesečnica, tuga i strah od kupanja duboko je usađen u ženske misli. Samo kupanje nije problem ako je more ugodno i ako se poštuju određena pravila.

Dr. Maja Gudelj, specijalistica ginekologije u zagrebačkoj Poliklinici Ginecej, rekla je za she.hr kako je vrijeme menstruacije psihosomatski i imunološki vrlo osjetljivo razdoblje.

”Menstruacijsko krvarenje je uzrokovano naglim padom estrogena i progesterona te je na izvjestan način stres za organizam. S druge strane, poznato je da je menstruacija često ‘okidač’ u kojem započnu neke teže bolesti što se odnosi čak i na psihičke bolesti. Konkretno je važno imati u vidu i činjenicu da je menstruacijska krv izuzetno hranjivi medij za bakterije te postoji veća sklonost infekciji u tom trenutku”, navela je liječnica Gudelj za She.hr.

Doktorica kaže kako se razlika između kupanja u kadi u odnosu na kupanje u moru ili rijeci odnosi samo na temperaturu vode te je također jasno da je mokar badić dodatni rizik za prehladu uz ionako loš imunitet u tom trenutku.

Zato je vrlo važno pridržavati se nekih pravila. Donosimo vam osnovna pravila koja savjetuju ginekolozi.

– Temperatura vode ne smije biti prehladna, prilikom kupanja trebaš imati osjećaj ugode, a prije ulaska u vodu apliciraj si tampon i nakon izlaska ga promijeni

– Tampon trebaš promijeniti neposredno nakon izlaska iz mora, zajedno s kupaćim kostimom, i naravno pritom vodeći računa o higijeni ruku i kupaćeg kostima.

– Dr. sc. Ulla Marton ženama s izrazito obilnim menstruacijama i s obilnim ugrušcima savjetuje da se konzultiraju sa svojim liječnikom koji poznaje njihov ginekološki nalaz, no ukoliko se mogu zadovoljiti  ”tehnički uvjeti”: promjena kupaćeg kostima, tampona i uložaka tijekom dana, u periodu kada menstrualno krvarenje pomalo jenjava (4, 5 i 6 dan ciklusa) ne postoje razlozi da se ne okupaš tijekom godišnjeg odmora.

Savjet plus: Sunčajte se sjedeći, pazite na higijenu

Mnoge žene poštuju zabranu plivanja u tim danima, no istovremeno čine drugu grešku. Sunčanje donjeg dijela trbuha naime može uzrokovati proširenje žila, zbog čega se mogu pojačati krvarenje i iscjedak. Budući da bez sunčanja na ljetovanju najvjerojatnije neće ići, sunčajte se sjedeći i to samo u ranim ili kasnim poslijepodnevnim satima, kada sunce više nije tako snažno. Većina žena je svijesna činjenice da menstruacija tijekom ljetnih vrućina zahtijeva i više higijene nego inače. Tuširanje je ugodan, a ujedno i najbolji način održavanja higijene tijela tijekom mjesečnice. Ako je vani vruće, ginekolozi dozvoljavaju da se rashladimo tuširanjem i malo hladnijom vodom, ali neka ona prilikom održavanja higijene ima bar 30° C.

Što bi trebalo uraditi po povratku s ljetovanja?

Nakon što se vratite s mora, bez obzira na menstruaciju, preporučljiv je odlazak kod ginekologa.
Promjena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i seljenje na javnim površinama u gaćicama može izazvati upalu, pa i gljivična ili bakterijska oboljenja koja se moraju kontrolirati.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.