”Važno je da se prepozna sestrinstvo u zajednici, da se dozna koliko sestre rade, što rade i koliko taj rad doprinosi zdravlju čovjeka, ne samo u bolničkom okruženju nego i u liječenju, prevenciji i promociji zdravlja”, rekla je u razgovoru za moja.ba glavna medicinska sestra SKB-a Mostar Zdravka Lončar, dipl.med.sestra, povodom 3. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem na temu “Prepoznatljivost rada medicinskih sestara/tehničara u sustavu zdravstva”.

Inače, simpozij koji već prelazi u tradiciju se održava povodom Dana sestrinstva, u organizaciji Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Udruge/Udruženja medicinskih sestara/tehničara FBiH.

Uloga sestrinstva

”Vrlo važno je istaknuti Udrugu medicinskih sestara/tehničara, koja je formirana prije osam mjeseci, prvi put iza rata na nivou entiteta. Na nivou RS-a također postoji udruženje i nastojimo da to bude savez pa da možemo pristupiti asocijaciji odnosno Udruženju sestara u svijetu”, objašnjava Lončar, naglašavajući i to da je formirana Komora sestara i tehničara sukladno važećem zakonu.

Cilj ali i važnost organiziranja simpozija o sestrinstvu je po riječima Lončar, da se iznese važnost uloge koju imaju sestre u zdravstvenoj zaštiti, u čitavom sustavu zdravstva ne samo u bolnici.

”Važno je da se prepozna sestrinstvo u zajednici, koliko doprinosi zdravlju čovjeka, ne samo u bolničkom okruženju nego i u liječenju, prevenciji i promociji zdravlja. Tu sestra ima važnu ulogu pogotovo u obiteljskom timu, u primarnoj zdravstvenoj medicini, kroz domove zdravlja, u javnom zdravstvu i patronaži”, kazala je Lončar, a po njenom mišljenju pacjenti su svjesni uloge sestara.

”Kada dijete padne pa ga boli, kaže majko moja. Kad pacijent boluje i kada ga boli, govori sestro. To su činjenice, bolesnici prepoznaju i ističu važnost sestre, jer je ona najviše u kontaktu s njim za vrijeme liječenja i kroz primarnu zdravstvenu zaštitu. A ono što do sada nije bilo prepoznato ni u zemljama okruženja čak i Europe, je rad sestara kroz sustav zdravstva”, kazala je glavna sestra SKB-a, objašnjavajući da je različita kategorizacija rada sestrinstva kod nas i zemljama u okruženju.

Jeftina radna snaga

”Nama je cilj da približimo iskustva zemalja na neki način neke stvari da prepišemo jedni od drugih. Sestra je jeftinija radna snaga kroz Zavode i osiguravajuće kuće te se sve više uključuju sestre u preventivne radnje nego liječnici, upravo jer je isplativije za osiguravajuće kuće”, kaže Lončar.

Medicinske sestre imaju višestruku ulogu u ozdravljenu pacijenta, ona liječi kroz svoje anamnestičke podatke koje uzima, uče zdravstvenu njegu da je mogu planirati kroz problem pacijenta.

”Liječnik liječi dijagnozu, a sestra kroz međuovisne intervencije provodi ono što doktor nalaže. Ima svoje dijagnoze i u tom pravcu djeluje, a sve s jednim ciljem da podigne pacijenta da bude sposoban za život. Sestrinske dijagnoze nisu dijagnoza pacijenta, one su problem pacijenta i to treba razlikovati. Sestra mora biti dobro obrazovana i kroz svoju empatiju mora ući u nutrinu čovjeka. A kroz anamnestičke podatke treba djelovati u drugom pravcu, te educirati pacjenta po pitanju njegovog zdravlja općenito, zdravom načinu života. Sve to je sestrinska sposobnost. Nije to hir nego potreba”, objasnila je Lončar najvažniju ulogu sestrinstva.

Brižnost, suosjećanje i utjeha bez recepta

Lončar ističe kako svaka sestra mora raditi na sebi, u svakom segmentu, bilo kroz svakodnevne situacije, edukacije, unutar kuća, domova zdravlja, pa i kroz kongrese i simpozije.

”Edukacije je poželjna, u svakom segmentu života, svi ne samo sestre, moraju raditi na sebi. Edukacije nikad dosta. Koliko god da radimo dobro, to ne znači da ne možemo raditi bolje sutra, a to je cilj svakog čovjeka ne samo u sestrinstvu”, zaključila je Lončar, jer ipak medicinske sestre pacijentima pružaju brižnost, suosjećanje i utjehu, i to bez recepta.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.