Bračni par Brane i Persa Gluhović iz Rogatice već 62 godine dijele dobro i zlo, piše Glas Srpske.

Iako je toliko godina prošlo, Gluhakovići se i danas rado prisjećaju kako su se upoznali na Krstovdan davne 1952. godine, a vjenčali godinu kasnije na Mitrovdan. Brane je tada imao 23 godine, a Persa tek napunila 17.

”Došao sam sa odsluženja vojnog roka. Momčina, željna provoda našao sam se na vašaru kod crkve u Prači. Tu sam upoznao Persu i tada je počela naša ljubav”, priča Brane.

Često su se viđali na sijelima i sajmovima. Persin otac Simo je bio zadovoljan kćerkinim izborom, dok je njena majka Zorka smatrala da je njena mezimica još mlada za udaju.

”Ali ja sam se do ušiju zaljubio u Petru i nisam mogao da zamislim da je nekom drugom prepustim”, kazuje Brane.

Persa ne krije da je odmah znala da se želi udati za Branu.

”Voljela sam moga Branišu. Čak sam pristala da se kradom udam za njega. Ipak, moj otac je tražio da sve ide po redu i domaćinski – prosidba, ispraćaj, svadba”, ispričala je ona.

Tako je i bilo. U prosidbu je išao Branin otac Novak i susjed Čedo Kulašević. Za svaki slučaj biciklom je stigao i mladoženja plašeći se, kaže, da mu punica nešto ne pokvari.

”Po mladu smo otišli malo modernije za to doba. Umjesto konjima ili pješice, po mladu smo išli teretnim kamionom. Napunili smo ga kao šibicu. Čak smo imali i harmonikaša. Svadba je trajala tri dana”, prisjeća se Brane.

Petra dodaje da ih život nije mazio, ali su se trudili da budu uzorni domaćini i dobri roditelji Draganu i Dragi.

”Brane je zbog posla uglavnom bio vizan kuće, ali smo uz razumijevanje sve uspjeli da prebrodimo i u skladnom braku budemo više od šest desetljeća”, poručuje Persa.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.