Jeste li znali da se matične stanice iz krvi pupkovine novorođenčadi jedine mogu transformirati u bilo koju drugu stanicu u organizmu, zbog čega su nezamjenjive u liječenju mnogih teških bolesti??

Liječnici su prije više od dvadeset godina počeli koristiti matične stanice iz krvi pupkovine za tretiranje bolesti koje su prije bile tretirane matičnim stanicama iz koštane srži. Danas su matične stanice iz krvi pupkovine glavni izvor za liječenje mnogih teških bolesti.

Čuvanje matičnih stanica iz krvi iz pupčane vrpce i iz tkiva pupčane vrpce novorođenčeta sve je učestalija praksa mnogih obitelji.

Upravo zbog ovog razloga moja.ba je za Vas razgovarala s kompanijom FAMILY-PLUS, ekskluzivnim i ovlašteni partnerom CryoSavea vodeće europske i svjetske obiteljske banke matičnih stanica.

Danas Vam donosimo I. dio članka o matičnim stanicama i njihovoj koristi

moja.ba: Što su zapravo matične stanice iz pupkovine i za što se mogu upotrijebiti?

CryoSave: Matične stanice su osnovne stanice našeg organizma, od kojih nastaju svr druge stanice, organi i ljudska tkiva. Ljudsko tijelo ima u sebi preko 200 vrsta zrelih stanica, a svaka vrsta ima svoju karakterističnu i specijaliziranu funkciju. Kada je beba rođena matične stanice su završile svoju osnovnu funkciju izgradnje bebinog organizma, dio ostaje u tijelu kao rezerva koja služi za obnavljanje i zamjenu oštećenih i ostarjelih stanica i tkiva u toku života, a dio ostaje u pupčanoj vrpci poslije poroda.

Jedna od najvažnijih osobina matičnih stanica je mogućnost samoobnavljanja. Druga važna osobina matičnih stanica je njihova sposobnost da se diferenciraju (pretvaraju) u bilo koji tip stanice. To znači da one imaju nevjerojatnu sposobnost ne samo proizvoditi same sebe već i stvarati nova tkiva prilikom svoje diobe i razvoja. Njihova sposobnost proizvođenja različitih vrsta specijaliziranih stanica čini ih tako jedinstvenim, neponovljivim i moćnim u medicinskoj terapiji. Trenutno se mogu upotrijebiti za liječenje preko 70 teških oboljenja.

moja.ba: Zašto pohraniti matične stanice?

CryoSave: Matične stanice koje se nalaze u krvi i tkivu pupčane vrpce su najkvalitetniji izvor matičnih stanica jer su jako mlade, stare samo devet mjeseci i tijekom trudnoće bile su zaštićene od raznih vanjskih utjecaja majčinom utrobom. Zbog toga se porođaj smatra jedinstvenom i neponovljivom prilikom za prikupljanje matičnih stanica iz krvi i tkiva pupčane vrpce. Uzimanje uzoraka matičnih stanica iz pupčane vrpce za majku i za novorođenče je potpuno bezopasno i bezbolno i ne utiče na prirodan tok porođaja. Mnogi roditelji se vode motom ‘bolje ih je imati, a ne trebati nego trebati, a nema ti ih’, a ovo nam potvrđuje i 53 obitelji koji su ušli u CryoSave program besplatnog pohranjivanja matičnih stanica. U ovaj program mogu aplicirati obitelji koje očekuju prinovu, a u užem srodstvu imaju člana koji boluje od oboljenja koji se može liječiti matičnim stanicama, za njih CryoSave potpuno besplatno pohranjuje matične stanice, jer je cilj da se upravo pomogne obiteljima kojima je to najpotrebnije.

moja.ba: Što dijete ima od toga ako se sačuva krv iz pupkovine?

CryoSaveMatične stanice su 100% kompatibilne djetetu od kojeg su uzete i u slučaju da dijete oboli od oboljenja koje se upravo može liječiti matičnim stanicama, na taj način njemu je osiguran potencijalni lijek. Pored samog djeteta od kojeg su stanice uzete, važna je i korist za ostale članove obitelji (najuže srodnike), zato se kaže da to nije osiguranje samo za dijete nego za cjelokupnu porodicu.

moja.ba: Koje se bolesti liječe transplantacijom matičnih stanica krvi iz pupkovine?

CryoSaveNa listi je trenutno preko 70 oboljenja koje se u liječe matičnim stanicama, rak krvi (leukemije), autoimuna oboljenja, metabolički poremećaji, limfomi…
Bitno je vratiti se u povijest i vidjeti koliko se broj liječenih oboljenja povećavao, 80-tih je samo 1 oboljenje bilo tretirano matičnim stanicama, 90-tih 10 oboljenja, a danas imamo listu od preko 70 oboljenja koja se tretiraju matičnim stanicama. Broj oboljenja koja se istražuju s ciljem liječenja matičnim stanicama stalno raste, pa je preko 4000 kliničkih istraživanja u tijeku za neka od najtežih oboljenja poput multipla-skleroze, cerebralne paralize, dijabetesa tipa 1, raznih oblika karcinioma…

Mnogi znanstvenici za matične stanice kažu da su lijek sadašnjosti i budućnosti!

 

 

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.