Poznata francuska dizajnerica Coco Chanel bila je agentica njemačke obavještajne službe Abver za vrijeme Drugog svjetskog rata, priopćila je agencija AP, pozivajući se na dokumente iz arhive francuske tajne službe objavljenih jučer.

Dosije sa imenima tisuća nacističkih agenata čuvao se godinama u zamku Vensen, istočno od Pariza. U njemu se nalazilo ime i poznate dizajnerice. Poznato je da je ona 1942-43. godine bila ljubavnica i agent barona Hansa Guntera fon Dinklagea koji je bio ataše u Veleposlanstvu Njemačke u Francuskoj.

Prema mišljenju Frederica Kuginera, odgovornog za čuvanje arhiva, dizajnerica se smatrala agentom njemačke obavještajne službe, ali da možda sama nije znala za to. Ipak, prema drugim podacima, iza Coco Chanel stoji više od deset uspješno izvedenih špijunskih misija.

Coco Chanel, poznata francuska dizajnerica, koja je preokrenula svijet ženske mode, uvodeći mnoge elemente tradicionalne muške garderobe. Coco se u dizajniranju odjeće vodila principima raskošne jedinstvenosti, prenosi Sputnik.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.