Kuke dobrote govore da se o socijanim slučajevima u BiH još uvijek brinu građani, a ne vlast

Prvo u Banja Luci, a od prije nekoliko dana „kuke dobrote“ postavljene su na nekoliko lokacija i u Sarajevu. Na metalne kuke, okačene o parkovsko drveće, građani ostavljaju hranu i čistu odjeću za socijalno ugrožene sugrađane. Kako oni ne bi morali hranu vaditi iz kontejnera. Koja je stara i zaprljana.

Kerim Somun iz Inicijativa mladih za ljudska prava kaže u izjavi za agenciju Patria da je ova akcija samo još jednom pokazala da se o socijalno ugroženim ljudima u Bosni i Hercegovini više brinu građani nego državni sustav.

”Kuke dobrote oslikavaju realnost našeg društva. Stopa siromaštva iz godine u godinu raste. Obzirom da sustav u kojem živimo ne osigurava pomoć siromašnim ljudima, nevladine organizacije i pojedinci moramo raditi ovakve stvari”, kaže Somun.

Mediji su krajem prošle godine objavili da se među dvadeset najsiromašnijih zemalja svijeta nalazi i Bosna i Hercegovina. Prema procjenama, 700.000 građana živi na granici siromaštva, a svaki šesti je gladan. Na tisuće ljudi u BiH danas živi od samo jednog obroka iz narodnih kuhinja. A, bez obzira na porazne statistike, država nema strategiju za pomoć siromašnima.

Istovremeno, političari, čija su mjesečna primanja ravna dvogodišnjim primanjima umirovljenika, ne osjećaju na svojoj koži kako izgleda siromaštvo, pa očito nisu previše zainteresirani, a nemaju ni viziju kako pomoći najugroženijima.

Kerim Somun podsjeća da je važno da se o socijalno ugroženim ljudima brinu građani, odnosno njihove komšije, ali ovaj problem država mora početi rješavati i sistemski. Socijalna davanja u BiH trenutno ne mogu zadovoljiti ni osnovnu potrošačku korpu, piše Patria.

 

 

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.