Jedan od omiljenih zimskih napitaka koji grije svaku stanicu u tijelu i kada se temperatura spusti ispod ništice je kuhano vino.  Slasni napitak odlično nadopunjava blagdanski ugiđaj i dobar je razlog za okupljanje društva u toplom domu ispunjenom aromatičnim mirisima neodoljivih začina.

Kako tijelo lakše apsorbira vruće napitke, alkohol se brže nego inače iz želuca prosljeđuje u crijevo, a zatim i u krv. Jedan deci kuhanog vina obično sadrži između 80 i 100 kalorija.

Liječnici savjetuju da bi se kuhano vino trebalo konzumirati pretežno danju. Naime, tijelo mješavinu šećera i ugljikohidrata u kasnim satima pretvara u masno tkivo, što vrlo brzo može dovesti do nakupljanja neželjenih masnih naslaga.
Iako dodatak ruma, likera ili konjaka kuhano vino može učiniti još primamljivijim, riječ je o za zdravlje vrlo opasnoj kombinaciji koja može dovesti do mučnine i vrlo ozbiljnog pijanog stanja. Također, redovito ispijanje crvenog kuhanog vina može ofarbati zube plavkastom bojom koja se tijekom pripreme oslobađa iz grožđa.

Za pripremu kod kuće se savjetuje korištenje “teških” vina iz južnih krajeva, a šećer i začini mogu se dodati u željenim količinama. Umjesto šećera može se koristiti i med, dok se od začina najčešće koriste klinčići, cimet, limun, limunova kora i anis.
Prilikom kuhanja treba obratiti pozornost na temperaturu. Naime, ukoliko vino zakuha iz njega će ishlapiti alkohol i ono više neće imati željeni okus. Za nešto lakšu varijantu vina moguće je dodati i čašu obične vode ili soka.

Za sve vas koji ste u potrazi za usavršavanjem dosadašnjeg omiljenog napitka vina donosimo tri recepta koja jamče rapsodiju okusa u ustima

Recept 1

Sastojci:
– 2 klementine
– 1 limun
– 1 limeta
– 200 g muscovado šećera
– 6 klinčića
– 1 štapić cimeta
– 3 lista lovora
– 1 štapić vanilije
– 2 zvjezdasta anisa
– 2 boce crnog vina

Sastojke u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene ovisno o ukusu koji preferirate, najvažnije je da slijedite postupak pripreme sirupa koji je baza za savršeni okus kuhanog vina.

Priprema:
Ogulite koru klementine, limete i limuna te je narežite na male komadiće. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano miješanje pustite da se otapa da srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, te sve zalijte sokom klementine. Dodajte klinčić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanilije prerežite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promješajte i prelijte s vinom tek toliko da prekrije sve sastojke. Ostavite na laganoj vatri da smjesa kuha oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi nakon čega ćete dobiti gusti sirup.

Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrijavajte oko pet minuta pazeći da ne provrije, potom vino natočite u čaše i poslužite.

Recept 2.

1 l vina
2-3 dl vode
150 g šećera
8 klinčića
1 štapić cimeta
1 vanilija
(narančina kora)

Kuhati vino, vodu, cimet i klinčiće. Kad zakipi dodajte šećer, vanilijin šećer i po želji narančinu koricu. Ukupno vrijeme kuhanja bi trebalo biti oko 20 minuta

Recept 3. Đumbirovino vino
1,5 l vina
3 naranče
Klinčići
1 limun
6 žlica šećera
Cimet u štapiću
Đumbir
Grožđice

Priprema:
Uzmite naranču i zabodite kličniće u nju, rasporedite ih ravnomjerno po cijeloj naranči. Dodajte sve sastojke u posudu i prelijte ih vinom. Ugrijte vino na srednjoj temperature i dodajte šećer. Ugrijte vino da bude vruće, nemojte dozvoliti da prokuha. Dvadeset minuta pustite okuse da djeluju i servirajte

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.