Pozitivne strane kućnih ljubimaca odavno su poznate, pogotovo onima koji ih imaju. To su potvrdili i rezultati američkog istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu JPP (Journal of Personality and Psycology), u čijem opisu stoji ‘Vlasnici kućnih ljubimaca su boljeg zdravstvenog stanja i sretniji su od ostalih’

Grupa psihologa s univerziteta u Sen Luisu i Miamiu zaključila je da ljubimci imaju veoma važnu socijalnu ulogu, te mogu omogućiti vlasnicima stvaranje većeg samopoštovanja i bolje zdravstveno stanje, prenijeli su francuski mediji.

Istraživanje je obavljeno u tri faze – tijekom prve su sudionici, njih 217, popunjavali upitnike kako bi bili procijenjeni elementi po kojima se razlikuju vlasnici kućnih ljubimaca od onih koji to nisu.

Tijekom druge je ispitivano 56 vlasnika pasa za koje je utvrđeno da potiču samopouzdanje, pripadnost i da daju smisao postojanju.
U trećoj fazi istraživanje je pokazalo da ljubimac pomaže svom vlasniku u trenucima kada se osjeti odbačenim.

Tjelesni aspekt pozitivnog utjecaja ljubimaca obuhvaća igranje s njima, kao i trčanje ili šetanje, čime se održava određena tjelesna aktivnost koja može čak i spriječiti pojavu pretilosti. Dokazano je id a ljudi koji imaju kućnog ljubimca rjeđe pate od depresije. Veza koja se stvara između osobe i ljubimca je dragocjena, posebno je blagotvorna za osobe i starijoj dobi.

 

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.