U vama raste novi, nezaštićeni život. Šta god da jedete i pijete odražava se na bebu. Isto je i s kozmetikom.

Većina ljudi vjeruje da ako na proizvodu piše da je 100% prirodan to ujedno znači i da je siguran. To nije uvijek točno, pogotovo kada je riječ o trudnoći. Koža je najveći ljudski organ i ima veliku sposobnost resorpcije materija koje se na nju nanesu.

Na europskoj razini se uvelike raspravlja o potencijalnoj štetnosti mnogih kozmetičkih sastojaka, posebice kod rizičnih skupina kao što su trudnice i mala djeca, a tu svakako spadaju neki od konzervansa poput onih koji oslobađaju formaldehid, potom sastojaka koji utječu na bolje teksture kozmetičkih proizvoda (ftalati), bisfenol A, parabeni … Donosimo Vam popis stvari koje ne bi trebali koristiti u trudnoći

Šminka u trudnoći većinom se smatra sigurnom. Treba obratiti pozornost piše li na tečnom puderu da sadrži nešto od retinoida. Mineralni puderi su poželjniji nego tečni jer ne prolaze kroz pore lica i ne ostavljaju prostor za resorpciju.

Lakiranje noktiju nije zabranjeno u trudnoći. Prema nekim studijama acetoni mogu negativno uticati na trudnoću. Obzirom da nema dovoljno studija za štetnost lakova za nokte savjetuje se da se ove supstance upotrebljavaju u dobro provjetrenim prostorijama kao i da se nanosi samo jedan sloj laka za nokte.

Bojanje kose se svakako treba izbjegavati u prvom tromjesečju, dok je nakon toga dozvoljeno, ali isključivo sa što prirodnijim bojama za kosu koje ne sadrže amonijak. Pramenovi koji se rade na foliju, te tako ne dolaze u izravan kontakt sa tjemenom su dozvoljeni. Ukoliko iz nekog razloga ne možete bez bojanja kose u prvom tromjesečju kada je fetus najosjetljiviji, moguće je na ovaj način, folijama, obojiti cijelu kosu.

Hidroksi kiseline popularan su sastav kozmetičkih preparata koji potiču ubrzano obnavljanje kože. Ali u trudnoći ih treba izbjegavati!

Parabeni su konzervansi koji se nalaze u gotovo svim kozmetičkim proizvodima. Vrlo su česti alergeni, a njihova resorpcija je izuzetno velika. U organizmu se mogu ponašati kao molekule estrogena.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste što su parabeni otkriveni u tkivu karcinoma dojke a u većoj koncentraciji u sjemenoj tečnosti čine spremiće manje aktivnim. Još uvijek se vrše detaljna ispitivanja ovih supstanci, ali se na tržištu već mogu naći dezodoransi i kreme na kojima je naglašeno da ne sadrže parabene.

Zaštita od Sunca je izuzetno važna tokom trudnoće. Supstance kao što su titanij dioksid i cink oksid su supstance koje čine dobru zaštitu a ne resorbiraju se u krvotok. Sadržaj oxybenzona vezuje se za smanjenje težine ploda pa ga treba izbjegavati.

Retinoidi se nalaze se u većini antiaging proizvoda a preveniraju propadanje kolagena. To je grupa supstanci koju treba izbjegavati u kremama za njegu lica ili tijela ako ste u drugom stanju. Može se naći na etiketi kao: adapalen, retin a, retinoic acid, retinol, retinyl linoleat, retinyl palmitat. Posebno im je visoka koncentracija u losionima za tretmane već nastalih strija.

Salicilna kiselina je blaga kiselina koja se u malim postotcima nalazi u većini proizvoda koji tretiraju problematičnu i masnu kožu. Rastvara se u masnoći što joj omogućava da prodire duboko u kožu i čisti pore. Salicilna kiselina pripada grupi aspirina što joj daje i protuupalno djelovanje.

Sigurnost salicilne kiseline za trudnice je ovisna je od kiselosti proizvoda kao i količine koja se koristi tijekom dana. Visoke doze salicilata kada se uzimaju u tabletama dovode do oštećenja ploda. Male količine aplicirane na kožu smatraju se sigurnim, a sigurno je koristiti proizvode koji nemaju više od 2% salicilne kiseline.

Ako je koža oštećena resorpcija je veća i u tim situacijama se ne savjetuje korištenje. Kemijski peelinzi sa salicilnom kiselinom zabranjeni su u trudnoći jer se u ovim procedurama koriste visoke koncentracije salicilne kiseline. Ako je peeling neophodan potrebno je da ga sprovodi stručno lice.

Voćne kiseline AHA, glikolna i mliječna kiselina dozvoljene su u trudnoći. Vrlo su čest sastojak krema za njegu lica i tijela kao i preparata za prevenciju nastanka strija.
Peelinzi sa navedenim kiselinama ne savjetuju se tijkom trudnoće izuzev ako nisu neophodni, isključivo zbog mogućnosti nastanka reaktivne pigmentacije.

Fitoestrogeni se smatraju sigurnim za korištenje u trudnoći i često se nalaze u sastavu preparata za prevenciju strija, međutim, njihova dugotrajna upotreba još uvijek nije u potpunosti ispitana. Ono što je poznato jeste da mogu doprinijeti stvaranju pigmentacije na licu kao i pojave bubuljica.

Fitoestrogeni se na deklaracijama mogu naći pod pojmovima: lecitin, fosfatidilholin, soy ekstrakt, vegetable protein.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.