Pravilna prehrana igra važnu ulogu u životima odraslih, ali i najmlađih. Za djecu je izuzetno bitna pravilna prehrana jer ona utječe na njihov razvoj, ali i prehrambene navike koje oni razvijaju od najmlađih dana. No, zbog odlazaka u vrtić roditelji ne mogu imati sto postotnu kontrolu što djeca jedu.

Vrtići u BiH postali su svjesni pravilne prehrane, stoga djeci većinom daju raznovrsne obroke i kreiraju tjedne menije. Na menijima se nalaze juhe, salate, krumpir, blitva, piletina, te razna variva.

”Nastojimo da svaki obrok bude zdrav, a raznovrsnost zdravih namirnica ovisi od predviđenih proračunskih sredstva. U svakom slučaju, ponuđeni jelovnik ne sadrži štetne namirnice poput margarina, pašteta, salama, viršli i sl.”, rekla je Dejana Dedić iz JU Djeca Sarajeva.

Iako vrtići većinom kažu kako imaju raznovrsne obroke, postoje i oni roditelji koji sumnjaju u to.
”Hrana u vrtiću je svaki put ista. Recite mi koji je dan, ja ću vam reći sto mi je dijete danas jelo. Priča o raznovrsnosti ne drži vodu”, rekao nam je jedan zabrinuti roditelj.

U većini vrtića djeca dobiju tri obroka koji često sadrže povrće, a za desert većinom jedu voće i voćne jogurte. Slatkiše većina vrtića izbjegava davati djeca, a savjetuju roditelje da djeci ne stavljaju slatkiše u torbe.

”Slatkiše smo sveli na najmanju moguću mjeru, čak se roditeljima sugeriralo da djeci u ruksake ne stavljaju slatkiše, već da skupinu počaste nekim sezonskim voćem.Tako se poništavaju odnosi unutar skupina između djece koja mogu i ne mogu imati svaki dan slatkiše. Isto tako dogovor na roditeljskom sastanku je da se ne donose rođendanske torte,nego da se djeca počaste voćem i slatkišima”, rekao je Ivica Matić iz Dječjeg vrtića Čapljina.

Dok u Čapljini pokušavaju izbaciti naviku donošenja torti na rođendane, u pojedinim vrtićima ne žele odustati od te prakse.

”Slatkiše ne dajemo djeci, samo kad je rođendan, roditelji mogu donijeti tortu. Torta mora biti svježa, mora biti taj dan napravljena. Ne smije stajati par dana”, rekla je Elizabeta Karačić iz mostarskog vrtića Leptirić.

Prema našim sugovornicima djeca vole svu vrstu hrane. ”Djeca vole jesti uglavnom sve, a osobito su zadovoljna kada je na jelovniku pura, riba i jogurt”, rekla nam je  Cmilja Šimunović, ravnateljica Dječjeg vrtića Grude.

Dječji vrtić Čapljina

”Budući da promoviranje zdrave (pravilne) ishrane i formiranje pravilnih navika počinje u obitelji, roditelji su prva karika u lancu odgovornih za formiranje zdravih prehrambenih navika djece.Dječji vrtić Čapljina je od ove godine u projektu Unicefa, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Federalnog ministarstva zdravstva pod nazivom “Zdravo jedi , zdravo rasti”. Cilj projekta je upravo edukacija osoblja u vrtićima, te izrada i prezentacija vodiča za pravilnu ishranu djece predškolske dobi”, rekao je Ivica Matić.

Djeca u vrtiću dobiju doručak, ručak i užinu, tjedni meni u vrtiću u Čapljini izgleda ovako:

Doručak:
Ponedjeljak: Eurokrem, mlijeko
Utorak: ABC sir, čaj
Srijeda: Pašteta, mlijeko
Četvrtak: Salama, čaj
Petak: Eurokrem, mlijeko

Ručak:
Ponedjeljak: Juha, lešo meso, keks
Utorak: Riža, pileći bataci, voće (jabuka),
Srijeda: Pire krumpir, umak,
Četvrtak: Makaroni, umak, voće (jabuka),
Petak: Panirani oslić, krumpir,

Užina: sendvič i sok

Slatkiše su u ovom vrtiću sveli na najmanju moguću mjeru, čak se roditeljima sugeriralo da djeci u ruksake ne stavljaju slatkiše, već da skupinu počaste nekim sezonskim voćem.Tako se poništavaju odnosi unutar skupina između djece koja mogu i ne mogu imati svaki dan slatkiše. Isto tako dogovor na roditeljskom sastanku je da se ne donose rođendanske torte,nego da se djeca počaste voćem i slatkišima.

”Veliki problem nam stvaraju djeca koja imaju već formirane navike unutar obitelji (pašteta i salama), te se nadam da ćemo uz pomoć roditelja i ovoga projekta takve navike svesti na minimum”, kazao je Matić.

Matić kaže kako su kuhani obroci (ručak) su izuzetno dobro prihvaćeni, dakle, kuhana hrana se ne ostavlja u tanjuru. Doručak zna biti problematičan, posebice kada pokušavaju uvesti džemove ili med.

Matić ističe kako je jako važna stavka svakog vrtića je tjelesna aktivnost djece, dostupnost otvorenog prostora, te svakodnevna tjelovježba.

Dječji vrtić Grude

Za vrijeme boravka u vrtiću djeca dobivaju tri obroka. Svakog petka se pravi meni za sljedeći tjedan i nastoji se da prehrana bude raznovrsna. Jelovnik je izvješen na ulaznom panou i dostupan je svakom roditelju.

Doručak- namazi, kruh, čaj, toplo mlijeko, kraš.
Ručak- variva (ovisi o sezoni), juhe, glavno jelo, obavezno salate.
Užina- voće .U vrtiću se izbjegavaju slatkiši osim kada dijete slavi rođendan pa se cijela skupina počasti i to u malim količinama.

”Trudimo se da obroci budu zdravi i nastojimo da svakog tjedna u jelovnik stavimo špinat, blitvu, poriluk, bijeli kupus, raštiku, mahune (sezonsko). U svakom obroku je zastupljeno meso ili riba.
Djeca vole jesti uglavnom sve, a osobito su zadovoljna kada je na jelovniku pura, riba i jogurt”, rekla je Cmilja Šimunović, ravnateljica Dječjeg vrtića Grude.

JU Djeca Sarajeva

Za vrijeme boravka u vrtiću djeci se serviraju 3 obroka – doručak, ručak i užina. U JU “Djeca Sarajeva” kreira se mjesečni jelovnik koji je dostupan na web stranici i na oglasnoj ploči u svakom vrtiću.

”Svaki obrok bi trebao  sadržiti namirnice koje sadrže potrebnu nutritivnu vrijednost za predškolsko dijete, a nastoji se ponuditi što više raznovrsnih artikala. U velikoj većini vrtića uvedena je, u suradnji s roditeljima, praksa tzv. voćnog dana. Slatkiši se mogu donijeti kada se upriliči proslava rođendana ili slično”, rekla je Dejana Dedić iz ustanove Djeca Sarajeva.

U ovoj ustanovi nastoje da svaki obrok bude zdrav, a raznovrsnost zdravih namirnica ovisi od predviđenih proračunskih sredstva. U svakom slučaju, ponuđeni jelovnik ne sadrži štetne namirnice poput margarina, pašteta, salama, viršli, ističe Dedić.

”Djeca vole jesti sve što ima primamljiv izgled i što njihovi vršnjaci vole jesti u vrtiću – voćni jogurti, griz i marmelada su među omiljenim namirnicama, a rjeđe vole jesti zobene pahuljice za doručak, u usporedbi s krupicom, purom, uštipcima ili kajganom”, kazala je Dedić.

Vrtić Leptirić Mostar

Djeca imaju tri obroka dnevno. Posebno se kreira meni po kojemu se djeci daju različiti obroci. U ovom vrtiću djeci ne daju slatkiše, nego umjesto toga se daje voće.

”Djeca sve vole jesti. Mrkvu baš posebno vole. Postoji manji broj djece koja ne vole meso, pa im to nekako pokušavamo servirati u obroke da ga ne primijete”, rekla je Elizabeta Karačić iz vrtića Leptirić.

Slatkiše, odnosno tortu roditelji mogu donijeti samo kad djeca slave rođendan. Inzistira se da torta bude svježa i ne starija od dana.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.