U godišnjem smo dobu kada zagrijavamo prostore u kojima živimo i boravimo, a koliko pri tome razmišljamo o našem zdravlju? Jesmo li uopće svjesni zagađenja zraka u zatvorenim prostorijama koji uzrokuje loženje i drugi tradicionalni načini zagrijavanja unutrašnjih prostorija?

Kvaliteta zraka  u zatvorenim prostorijama ima značajan utjecaj na zdravlje ljudi. Reagiranje ljudi na izloženost unutrašnjem aerozagađenju ovisi od starosne dobi, zdravstvenog stanja organizma i individualne osjetljivosti na pojedine polutante, objavljeno je u studiji Medicinskog fakulteta Niš i Instituta za zaštitu zdravlja Niš, pod nazivom “Utjecaj unutrašnjeg aerozagađenja na pojavu respiratornih simptoma i bolesti” .

Način grijanja u prostorijama je jako bitan za emisiju nekih polutanata nebiološkog porijekla. Sagorijevanjem fosilnih goriva, kao što su ugalj i drva, oslobađa se velika količina ugljen monoksida, čestica, azotnih oksida i drugih organskih sjedinjenja.

Štetnost dima koji se oslobađa prilikom sagorevanja drva dokazana je na eksperimentalnim životinjama, kod kojih je uočen niz respiratornih simptoma, zapaljenje, skvamozna metaplazija na epitelu laringsa, kao i alveolarne hiperplazije sa velikim brojem makrofaga.

Djelovanje unutrašnjeg aerozagađenja na zdravlje može se ispoljiti neposredno poslije izloženosti ili tek poslije nekoliko godina, u vidu prisutnih simptoma ili bolesti.

Alternativa ovom po zdravlje štetnom načinu zagrijavanja jeste ekološko grijanje uz korištenje obnovljivih izvora energije koje je i na našem podneblju sve popularnije. Radi se o kotlovima koji su prilagođeni za centralno zagrijavanje objekata na ekonomičan i pouzdan način grijanja koji poštuje okoliš i kompatibilan je sa njihovim načinom života. Gorivo koje se koristi za zagrijavanje je drveni pelet, proizveden iz prešanog usitnjenog drveta ili piljevine. Na području naše regije, te trinaest europskih zemalja, prepoznat je bh. brend EKOLINE Kovan kompanije Kovan M.I. doo iz Gračanice koja proizvodi suvremene kotlove na biomasu pelet, kamine na zrak, kamine na sistem centralnog grijanja i solarne kolektore.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.