Poznato je da pijenje crnog vina može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa, Alzheimerove bolesti i raka. Također je otkriveno da je crno vino jedan od najjačih prirodnih afrodizijaka. Nakon niza studija, generalno gledajući većina je dokazala kako crno vino ipak pozitivno djeluje na organizam.

Smanjuje stres

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako se pozitivan učinak resveratrola iz crnog vina temelji na stimuliranju gena ključnog za reakciju na stres. Brojne ranije studije su identificirale resveratrol prisutan u crnom vinu kao važan čimbenik povezan sa smanjenjem rizika za niz bolesti koje prate starenje, a posebno bolesti kardiovaskularnog sustava, objavila je Pliva.

Novi nalazi znanstvenika iz The Scripps Research Institute pokazuju kako resveratrol svojim djelovanjem na enzim po imenu TyrRS dovodi do aktivacije gena PARP-1.

PARP-1 je poznat po ulozi tijekom reakcije stanica na stres i potrebnim “popravcima” DNK. Aktivacija ovog gena rezultira aktivacijom i drugih zaštitnih gena, uključujući FOXO3A i SIRT6 koji su povezani s dugovječnošću, te p53, poznatog po djelovanju protiv tumora.

U novim eksperimentima su korišteni laboratorijski miševi koji su primili injekcije resveratrola.

Pomaže krvožilnom sustavu i sprječava nastanak srčanih bolesti

Crno vino sadrži antioksidanse i flavonoide koji pomažu u sprečavanju nastanka srčanih bolesti i poremećaja cirkulacije. Ako se, dakle, držite navedene dnevne doze crnog vina vaš se rizik naglog obolijevanja od srca i krvožilnog sustava (iznenadne smrti) smanjuje za 30-50%. Možete gutati kojekakve pilule, ali “kemija” nikad nije tako dobra kao majčica priroda. Čak kad iza sebe imate prvi srčani udar, crno vino pomaže da ne dođe do onog drugog koji može biti koban. Kako? Postoje brojni (uvjerljivi) dokazi da crno vino ili preciznije polifenoli crnog vina podižu zaštitnu HDL frakciju kolesterola i istovremeno preveniraju dizanje LDL frakcije i njenu oksidaciju koja uzrokuje nastanak plakova. Ukratko, polifenoli iz crnog vina su snažni antioksidansi koji djeluju i dok spavate, naravno pod uvjetom da redovno trošite crno vino. Oni sprečavaju nastanak ugrušaka koji, kad uplovi na suženo mjesto krvne žile, izaziva opstrukciju poznatu kao sindrom “srčanog udara”. Ako nema hrane i kisika za srčani mišić koji neumorno radi nastaje akutni nedostatak kisika – ishemija.

Pomaže u borbi protiv starenja

Također, Antioksidansi su već dugo vremena prepoznati kao jedan od najboljih načina za borbu protiv starenja. Slobodni radikali u tijelu napadaju zdrave stanice i pretvaraju ih u male tvornice slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala sprječavajući ih da učine štetu stanicama. Nakon što su slobodni radikali uništeni, crno vino se dalje usredotočuje na popravljanje funkcije stanica i popravak štete koju si izazvali slobodni radikali. Na taj način same stanice, a u konačnici i cijelo tijelo bolje funkcionira.

Važna je mjera

Rezultati su jasni – crno vino osobito nekih vinogorja puno je dragocjenih zaštitnih tvari. I sada dolazimo do ključne poruke koja označava dozu, no nemojte se zavarati, popiti više crnog vina od preporučenog donosi više štete nego koristi. Preporučena doza je jedna čaša crnog vina dnevno za žene i dvije čaše za muškarce, ako računate da jedna ima oko 1,5 dcl vina.

Mjera crnog vina i dalje ostaje ključ za razumijevanje ljekovitih učinaka.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.