Potreba izlaska psa vani ovisi najčešće o vrsti psa. Pojedinim vrstama je potrebno nekoliko sati za igru i šetnju u prirodi, a neke vrste to mogu i kod kuće.

Šetnje štenaca

Kada nabavite psa, tj. štene, potrebno ih je češće izvoditi i šetati. Naime, da bi štene naučili obavljanje nužde vani najbolje bi bile šetnje svaka četiri sata. Takve šetnje bi trebale biti kraće, otprilike oko 10 minuta. No tijekom dana, jedna od tih šetnji bi trebala trajati duže, oko 20-30 minuta. Bitno je ne pretjerivati s takvim aktivnostima i šetnjama kod jako mladih pasa, tj.  štenaca. Pretjeravanje u takvim aktivnostima, pa bilo ti i šetanje po stepenicama, može našteti psu u toj dobi. Osim tjelesnih oštećenja, pas može postati zahtjevan, razdražljiv, pa čak i agresivan. Dakle bitno je da pas dok ne napuni godinu dana ne bi smije ići na duge šetnje, koje traju duže od sat vremena.

Šetnja odraslih pasa

Odrasle pse bi bilo dobro šetati 2-3 puta dnevno, najbolje ujutro, popodne i navečer. Tada se pas ne izvodi samo zbog obavljanja nužde, već i zbog fizičke aktivnosti, dobre forme, socijalizacije sa ostalim psima, druženjem s vlasnikom, psihičke aktivnosti, te prvenstveno zbog zdravlja. Zbog toga šetnje ne bi trebale biti kratke kao u štenaca, već baš suprotno, šetnje bi trebali prilagoditi prema vašim mogućnostima ali i pasmini psa. Treba nastojati da između te tri šetnje, barem pola sata do 45 minuta dnevno treba odvojiti za jednu kvalitetnu i raznovrsnu šetnju vašeg psa.

Šetnja po kiši

Želja za izlaskom vani kada pada kiša, te ponašanje psa se razlikuje od psa do pas. Neki psi, kao i ljudi, ni pod razno ne želje izlaziti van, te ukoliko moraju obaviti nuždu, napraviti će to na brzinu.

Šetnja psa po vrućini

Ljeti, ali i za vrijeme sparnog i sunčanog vremena ni psi ne vole boraviti na tom jakom suncu, te po najvećoj vrućini šetati. Zato kada je takvo vrijeme, duže šetnje obavljajte ujutro ili na večer, a tijekom dana kada je sunce najjače, odradite jednu kratku ali učinkovitu šetnju.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.