Izgleda, ne tako često! Skupina dermatologa sa američkih sveučilšta objavila je studiju u kojoj navode kako svakodnevno tuširanje, pogotovo vrućom vodom, može biti štetno za kožu.

Naime, prečesto tuširanje može iritirati i oštetiti kožu, te stvoriti male pukotine na koži koje pogoduju infekcijama. Tuširanjem također ispiremo bakterije sa kože, među njima i one korisne i za koje je prirodno da budu prisutne na koži. Dermatolozi se također slažu da se djecu i dojenčad ne treba kupati svakodnevno, jer je izloženost bakterijama ključna za normalno razvijanje imuniteta, te smanjuje mogućnost pojave alergija i kožnih bolesti kao što je ekcem.

No, to ne znači da moramo okolo hodati smrdljivi i umazani! Umjesto svakodnevnog tuša ili kupke, dermatolozi predlažu da se krizna područja peru redovito (lice, pazusi, genitalije), a generalku možete obaviti svaka 2-3 dana. Nadalje, svakodnevno mijenjanje odjeće, a pogotovo donjeg rublja je ključno – neke studije čak pokazuju da tako uklanjamo više štetnih bakterija nego kupanjem. Ako baš ne možete bez tuša, pokušajte izbjeći vruću vodu i jake sapune.

U slučaju da ste upravo završili maraton koji se trčao kroz blato, nećemo vam zamjeriti jedan dugi, topli tuš.

 

The following two tabs change content below.

About The Author

Marica

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.