Norveška je najbolja, a Somalija najgora zemlja za majke, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće  organizacije Save the Children, u kojem se BiH nalazi na 54 mjestu na listi 179 analiziranih država.

Od zemalja u okruženju Hrvatska je na 30 mjestu, Slovenija na 15, Srbija 35, Makedonija 37, a Crna Gora na 42 mjestu, javlja Hina.

Norveška je s drugog mjesta 2014. skočila na prvo zahvaljujući ponajboljim rezultatima u svih pet pokazatelja: zdravlju majki i djece, pristupu školstvu te političkom i gospodarskom statusu žena.

Prema uvjetima u kojima žive majke i djeca, najgora zemlja je drugu godinu zaredom Somalija, u kojoj 15 posto djece ne doživi peti rođendan, stoji u izvješću te međunarodne organizacije za zaštitu i promicanje prava djece.

Europske zemlje uvjerljivo prednjače među prvih deset zemalja s najboljim uvjetima za život majki i djece: Norveška, Finska, Island,  Danska, Švedska, Nizozemska, Španjolska, Njemačka, Australija i Belgija.

Posljednjih deset zemalja na listi, u izvješću za 2015., su većinom države zapadne i središnje Afrike: Somalija, Demokratska Republika  Kongo, Srednjoafrička Republika, Mali, Niger, Gambija, Obala Bjelokosti, Čad, Burkina Faso te Haiti i Siera Leone.

U tim zemljama u prosjeku jedna od 30 žena umire od komplikacija povezanih s trudnoćom, a jedno od osmero djece umire prije petog  rođendana, upozorava organizacija Save the Children.

“Prikupljeni podaci ukazuju na golemi jaz između bogatih i siromašnih zemalja i traže hitnu akciju kako bi se poboljšali zdravlje i životni uvjeti majki i njihove djece”, kažu u udruzi.

Analiza također otkriva pogubnu ulogu ratova i loše vladavine za prilike u tim zemljama. Devet od jedanaest najlošijih su zemlje  pogođene ratovima ili nestabilnošću, što znači da nisu u stanju osigurati ni najnužnije usluge za zadovoljavanje osnovnih potreba svojih građana, ističu u ovoj organizaciji za zaštitu prava djece.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.