[CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=””][CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=””][CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=””]Svakog dana širom svijeta popije se 1,6 milijardi šalica kave, a u svaku od njih se “sliva” trud oko 60 milijuna ljudi uključenih u proces uzgajanja, obrade i pripreme ove biljke koja stiže s plantaža u Latinskoj Americi.

Put od tih plantaža do naših prostora je oko 10.000 kilometara, a za pripremu savršene instant kave potreban vam je nepun minut, podsjetili su iz kompanije Nestle, objašnjavajući faze koje su prethodile trenutku kada se šalice kave nađe na našem stolu.

Biljka kave izuzetno je osjetljiva na vremenske prilike, a da bismo ugledali prve plodove potrebno je oko četiri godine. Kada plod sazrije, uglavnom se bere ručno, jer se tako odmah razdvoje zrela od nezrelih zrna kave.

Sljedeća faza je odvajanje ploda od ljuske i to isušivanjem zrna kave na suncu ili posebnim tehnikama pranja. Suha zrna kave su obično zelenkaste boje, pa je ova faza dobila ime “zelena kava”.

Kombiniranjem različitih zrna može se dobiti više vrsta kave, a od momenta kada se napravi savršena mješavina, počinje najvažniji korak u pravljenju kave – prženje.

Način na koji se zrna kombiniraju i prže utječu na vrstu, ukus i miris kave. Kava sadrži oko 800 različitih sastojaka arome, što je čini jednim od najaromatičnijih prehrambenih proizvoda.

Zrna kave dobivaju svoju izvrsnu aromu tek nakon prženja. Dužina prženja direktno određuje jačinu – blago prženje za blagi ukus, srednje za bogat, a jako prženje za izraženiji ukus i aromu. Nakon prženja, slijedi mljevenje, čime se završava proces pravljenja “domaće kave”.

Da bismo dobili instant kavu, potrebno je ići korak dalje – sušenje toplim ili hladnim zrakom.

Ukoliko se suši vrućim zrakom, kava u tečnom stanju raspršuje se preko vrelog zraka. Tada nastaju sitne kapljice kave koje se pri padu suše i pretvaraju u fini prah te se povezuju u prepoznatljive suhe granule.

Ukoliko se primjeni hladno sušenje, kava se u tečnom stanju zamrzava na minus 40 stepeni Celzija čineći tanak, fini sloj koji se potom razbija u sitne kristale kave svjetlije boje.

Ovi procesi zaslužni su za činjenicu da je, za razliku od “domaće”, instant kava lako topiva u vodi i brzo se priprema, ima sve karakteristike domaće kave osim taloga koji ne ostavlja u šalici.

Aromu kave određuje mnogo različitih faktora, uključujući vrstu, podneblje, zemljište na kom je uzgajana i sama klima.

Postoje dvije vrste kave: arabika i robusta. Obje vrste rastu u tropskim zonama s toplom, vlažnom klimom, ali na različitim nadmorskim visinama.

Arabika je poznata kao brazilska kava, raste na većim visinama, odlikuje se po svom kvalitetu i niskom sadržaju kofeina. Kod pripreme instant kave, ova vrsta kave se obično tretira zamrzavanjem, a rezultat su fini kristali svijetle boje, karakteristični za kave premium kvaliteta. Osjetljivija je od robuste i zato najbolje uspijeva u planinskoj klimi.

S druge strane, robusta, koja se uglavnom uzgaja u Africi, predstavlja oko 70 posto svjetske proizvodnje kave.

Kao što joj samo ime kaže, zrna robuste su jača, čvršća od arabike, a može se uzgajati i na malim i na velikim nadmorskim visinama.

Za razliku od arabike, češće se tretira metodom sušenja vrelim zrakom, čime se dobiva prepoznatljiv izgled instant kave u granulama. Odlikuje je jačina i mala kiselost.

Osim tradicionalnih uzgajivača kave, kao što su Brazil, Kolumbija i Indonezija, sada i Kina, koja je stoljetni proizvođač čaja, najavljuje masovnu sudnju kave, što će sigurno promijeniti sadašnju mapu i možda donijeti novu aromu, najavio je Nestle.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.