Gotovo pedeset posto žena barem jednom u životu ima upalu mokraćnih kanala. Uzroci ovakvih upala su bakterije, najčešće E.coli. Simptomi ove bolesti su: pecanje pri mokrenju, otežano mokrenje, učestala potreba za mokrenjem.

Kako biste smanjili rizik za dobivanje upale mokraćnih kanala izuzetno je važno voditi računa o higijeni intimnog područja. Potrebno je što češće nositi pamučno donje rublje, a izbjegavati sintetičko. Ako često imate upale mokraćnih kanala izbjegavajte nošenje tangi.

Također, konzumiranjem velike količine tekućine, barem litar do dva  dnevno smanjujte rizik za obolijevanje od ove bolesti. Preporučuje se da se popiju dvije čaše vode poslije spolnog odnosa kako biste izbacili moguće bakterije.

Ako imate upale mokraćnih kanala izbjegavajte pića sa sodom i zaslađena pića.

Kod kroničnih upala mokraćnih kanala, liječnici preporučuju liječenje antibioticima. No, ako se radi o blažim upalama, njih je moguće izliječiti i prirodnim lijekovima.

Narodni lijekovi koji se preporučuju kod upale mokraćnih kanala su peršin, brusnica, uvin čaj i neven.

Peršin pomaže pri izlučivanju tekućina iz organizma, a njegov čaj se pravi tako što se njegov korijen stavi u prokuhanu vodu (oko 2 dl) i kuha dodatnih pet minuta. Nakon toga ostavite ga 15 minuta da stoji i potom ga ocijedite. Pijte ga dva – tri puta dnevno.

Brusnica štiti od urinarnih infekcija i sprječava razvoj bakterija. Kako bi ublažili upale možete piti ili prirodni ili kupovni sok od njih ili pak čaj koji se pravi od osušenih plodova.

Čaj od uve je odavno poznat lijek u borbi protiv upala mokraćnih kanala. Osušenu uvu stavite u 2 decilitra vode i ostavite da odstoji 15-tak minuta. Nakon toga je ocijedite i konzumirajte. Važno je da ovaj čaj ne konzumirate sa šećerom.

Neven je biljka koja pomaže u borbi protiv raznih bolesti, pa i pri ublažavanju upala mokraćnih kanala. Čaj od nevena napravite tako što cvjetove ove biljke ubacite u prokuhalu vodu i ostavite da odstoji.  Nakon 10-tak minuta ga ocijedite i popijte.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.