U noći sa subote na nedjelju, svijet se ‘vratio’ sat vremena nazad.Točnije, počelo je zimsko računanje vremena.

Pomicanje vremena sa ljetnog na zimsko računanje vremena i obrnuto, vrlo je nezdravo za ljudsko tijelo, smatraju neki njemački znanstvenici. Naime, prema Jürgenu Zulleyju, koji je imao intervju u njemačkom tjedniku Die Zeit, pomicanje sata je beskorisno i vrlo nesigurno. S njime se slaže i Till Rönnenberg koji pomicanje kazaljke s dva na tri opisuje kao čovjekovo miješanje u prirodni ljudski biološki sat.

Srčani udar

Istraživanja su pokazala da promjena u računanju vremena povećava broj srčanih udara, a utjecaj poremećaja u unutarnjem tjelesnom satu osjeća se i daljnjih sedam mjeseci do ponovog vraćanja sata.
Veza između nedostatka sna i srčanih udara dobila ja pozornost nakon švedske studije provedene 2008. koja je pokazala povećanje srčanih udara od oko 5 posto u tjednima nakon pomjerana vremena. Nedostatak sna i poremećaj bioritma vjerojatno stoje kao mogući uzroci.
”Našem bi tijelu više odgovaralo kada bi na bio ritam cijelo vrijeme funkcionirao prema zimskom vremenu”, objasnio Zulley.
Gubitak jednog sata naviše utječe na osobe koje su najaktivnije tijekom večeri i noći, smatra znanstvenik Horst-Werner Korf, upravo jer već i tako teže ustaju. Dodao je i kako jetra treba čak tjedan dana da se prilagodi promjeni vremena.

Ozljede na radu

Slično su istraživanje proveli i behavioristi Christopher Barnes i David Wagner koji su proučavali ozljede na radu kod rudara između 1983. i 2006. Otkrili su, u usporedbi s drugim danima, kako se najviše ozljeda dogodilo upravo u ponedjeljak nakon pomicanja sata na ljetno računanje vremena. Uz to ozljede su bile teže.
Nakon provođenja ankete potvrđeno je kako su rudari u prosjeku spavali 40 minuta manje. Njihovo je istraživanje izašlo u znanstvenom magazinu Journal of Applied Psychology.

Manjak energije, migrene, nervoza…

Prema znanstvenim studijama, koje pozivaju na ukidanje običaja pomicanja sata, ranije padanje mraka zimi utječe na manjak energije. Igranje s prirodnim ciklusom uzrokuje drastično smanjenu produktivnost, smatraju znanstvenici, napominjući kako, pomičući satove, postajemo podložniji bolestima i, svakako – umorniji.
Pomicanje sata može poremetiti hormonalnu sliku što uzrokuje niz tegoba kao što su bolne migrene, nervoza i depresija. Zbog vraćanja sata unazad ljudi gube energiju i više osjećaju vremenske prilike kao što je južina.

Samoubojstvo
Samoubojstvo se povremeno povezuje s pomijeranjem vremena, u ovom slučaju unaprijed, dodavanjem sata. Istraživači sugeriraju kako duže noći, kraći dani i nedostatak svjetlosti potiču tzv. zimsku depresiju, koja može dovesti do samoubojstva kod labilnih osoba.

Savjeti
Osim redovnog vježbanja i izbjegavanja teških obroka, važno je uspostaviti rutinu spavanja. Ako ste na primjer prije išli u krevet u 23 sata, sada bi bilo najbolje leći u 22 sata. Treba izbjegavati popodnevno drijemanje jer će tijelo misliti da se vrijeme nije promijenilo pa će prilagođavanje teći teže i sporije.

– Ideju o pomjeranju vremena je osmislio inovator Benjamin Franklin i iznio je svojim kolegama 1784.godine, jer mu je smetalo što gubimo mnogo dnevnog svjetla. Predložio je da se u proljeće sat pomakne unaprijed, ali ideja nije zaživjela.

Početkom 20. stoljeća su je prvi prihvatili Nijemci, a Jugoslavija je ideju preuzela tek 1983. godine. Do tad je cijela zemlja živjela u zimskom računanju vremena. Zbog prevelike zbrke i štete za industriju, Rusi i Bjelorusi su se odrekli zimskog računanja vremena 2011. godine, smatrajući ga nekorisnim i štetnim za građane.

Dok sjeverni dio planete prelazi na zimsko, južni ide na ljetno računanje vremena. Zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u ožujku.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.