Sunčanica nastaje izlaganjem glave, a posebno potiljka, visokoj temperaturi – odnosno utjecaju sunčeve topline.

Pri izlaganju glave utjecaju sunca, temperatura u lubanji će se povećati . Tijelo će pokušati rashladiti mozak, na način da se što više hladne krvi uputi u glavu. Posljedica ovoga je da žilice u mozgu nabreknu i mozak natekne od relativno naglog povećanja volumena. Simptomi ovakve pojave su jako slični potresu mozga i nisu bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu završiti i dugotrajnom nesvjesticom, pa i komatoznim stanjem i smrću.

Najblaži oblik simptoma sunčanice  je omaglica ili vrtoglavica.

”Ako je osobi pozlilo, sklonite je u hlad, rashladite hladnom vodom ili oblozima. Ako je osoba ostala bez svijesti položite je na bok, rashladite i nemojte joj ništa davati na usta. Zovite liječnika. Ako je pri svijesti dajte joj piti ne previše hladne napitke ili vodu”, navedeno je u preporukama Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Kažu kako je tijekom dana sol  najbolje nadoknaditi juhom.

Nakon sunčanice se obično javljaju: glavobolja koja može potrajati danima,osjetljivost na zvukove i vizualne podražaje, šum u ušima – te razdražljivost i opće nezadovoljstvo zbog vlastite nepažnje i uništenog odmora. Unesrećeni se mora odmarati u zamračenoj i prohladnoj prostoriji, u mirnom okružju – bez televizije, radija i kompjutorskih igara. Posljedice se mogu osjećati još i godinama nakon udara sunčanice.

Sunčanicu možete izbjeći ako upotrebljavate dobru zaštitu za glavu. Nabavite prozračni slamnati šešir širokog oboda koji će vas štititi od direktnog utjecaja sunca. Ako na suncu boravite duže vremena (na primjer za poljskih radova ili na jedrilici) redovito rashlađujete kosu, glavu i potiljak vodom. Pijte puno hladne tekućine kako biste rashladili tijelo iznutra – i odmarajte se dovoljno.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.