Svima nam je barem jednom ispala hrana na pod, a većina nas nije uspjela odoljeti iskušenju da je brzo podigne vjerujući da se bakterije nisu stigle snaći i napasti ju. Pa, čini se da u tome ipak ima istine.

Znanstvenici su istražili popularno “pravilo 5 sekundi” prema kojemu je hrana sigurna za konzumaciju ako je na tlu provela manje od 5 sekundi. Došli su do zaključaka da postoje uvjeti kada to pravilo vrijedi.

Jedan od njih je da je hrana suha, a ne vlažna, jer je malo vjerojatno da će se za nju “zalijepiti” štetne bakterije: “Kada bilo koja hrana padne na pod, odmah će pokupiti dio bakterija. No, vlažna hrana ostavljena 30 sekundi na podu pokupit će 10 puta više bakterija od one koja je podignuta nakon tri sekunde.” Isto tako, vlaga je potrebna bakterijama da prežive pa je dobro i da pod bude suh.

Uz to, ako već morate dizati i jesti hranu s poda, neka to bude tepih. Vlakna tepiha pružaju manje dodirne površine za hranu od ravnog poda pa ćete i tako smanjiti količinu bakterija, piše Index.hr.

 

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.