Većina roditelja džeparac povezuje s dobrim ili lošim ponašanjem djece, pa ga, ovisno o tome, povisuje ili smanjuje.

No, džeparac bi trebao biti sredstvo kojim ćemo ih podučiti odgovorom financijskom ponašanju, pa se ne preporučuje koristiti ga kao alat discipliniranja.

Koliki je džeparac prikladan i kada bi ga trebalo početi dobivati, uvelike ovisi o djetetu, no za sve bi trebalo vrijediti isto pravilo: da uključuje dio koji dijete može potrošiti kako god ono želi. Ako je svaka lipa predodređena za hranu, kartu za bus i školske potrepštine, dijete ne dobiva priliku iskusiti kako je to kad samo odlučuje o potrošnji. Također, ako prebrzo potroši sav džeparac, nemojte ga “spašavati” dajući mu još novca. Nemojte ga ni kuditi, neka samo spozna posljedice, piše tportal.

Džeparac mora biti realan i postignut zajedničkim dogovorom. Ako vaš mališan prečesto prebrzo potroši sav novac, džeparac je ili premalen ili dijete ne zna njime raspolagati.

Djeca i prije pete godine mogu početi učiti o novcu, a oko šeste i sedme shvaćaju da im određeni iznos treba poslužiti za određeno razdoblje umjesto da sve potroše odjednom. No, vi ipak najbolje poznajete svoje dijete i znate je li ono sposobno raspolagati novcem.

Kada zaključite da je došao i taj trenutak, neki stručnjaci preporučuju da se djetetu za svaku godinu života da 5 kuna ili da se iznos džeparca odredi ovisno o njegovim potrebama poput užine u školi i vašim financijskim mogućnostima. Mlađoj djeci džeparac je dobro davati na tjednoj bazi, a djeci starijoj od deset godina na mjesečnoj.

U svakom slučaju, pokušajte se voditi s nekoliko jednostavnih pravila:

  1. Napravite plan

Razmislite o tome zašto djetetu dajete džeparac, koliko ćete mu novca dati i koliko često. Je li džeparac samo novac kojim si može priuštiti neke stvari ili je nagrada za obavljene kućanske poslove, dobar uspjeh u školi i slično. Koje bi troškove dijete tim novcem trebalo pokriti – užinu u školi, ali ne i videoigrice? Razmislite o svim opcijama prije nego što o tome počnete razgovarati s djecom.

  1. Razgovor o novcu

Detaljno objasnite svoj plan djeci i sva pravila koja on uključuje. Možete ih i zabilježiti na papir poput ugovora s potpisima svih sudionika te ga pričvrstiti na frižider kako bi svi u svakom trenutku znali koja su im prava i obveze. Koliko će novca dobiti, kada će ga dobiti i čemu je namijenjen, piše tportal.

  1. Džeparac iskoristite kao lekciju o upravljanju financijama

Stručnjaci se slažu s mišljenjem da je džeparac odličan način da djecu učimo o vrijednosti novca, organiziranosti, odgovornosti i planiranju za budućnost. Nakon što im date tjedni i mjesečni džeparac, pustite djecu da sama raspolažu njime. Ako pogriješe, naučit će lekciju. Suptilno im objasnite gdje su zastranili i ukažite na posljedice te bolji način na koji su mogli raspolagati novcem.

  1. Trošenje, štednja, dijeljenje

Pokušajte djecu otpočetka naučiti da dio džeparca odvoje za potrošnju, dio za štednju, a dio u humanitarne svrhe po njihovu izboru. Tako stječu uvid u tri najvažnija načina trošenja novca, uče planirati tri koraka unaprijed te biti obzirni prema drugima.

  1. Računaju li se kućanski poslovi?

Autorica knjige “Make Your Kid a Money Genius (Even If You’re Not)” savjetuje da se djecu ne nagrađuje za obavljanje redovnih kućanskih poslova. Djeca bi trebala naučiti da kao dio obitelji moraju pomagati u nekim obvezama bez ikakve kompenzacije, primjerice pranjem posuđa ili pospremanjem svoje sobe. No, bonus im možete dati za neke dodatne poslove, primjerice za pranje automobila ili skupljanje lišća u dvorištu. Štoviše, pregovarajte s njima o “plaći” za takve poslove.

  1. Ne kažnjavajte smanjenjem džeparca

Dogovor o financijama temelji se na povjerenju, dobroj komunikaciji i suradnji. Koristeći džeparac kao sredstvo discipline, u očima djece ispast ćete okrutni. Držite se dogovora o financijama, svi ste potpisali ugovor na početku cijele priče.

  1. Budite dosljedni

Djeci novac dajte uvijek na datum koji ste dogovorili kao dan isplate. Time izgrađujete povjerenje, smanjujete mogućnost “cjenkanja” i potičete planiranje za budućnost, piše tportal.

  1. Otvorite djeci račun u banci

Već krajem osnovne škole ili početkom srednje, otvorite djeci račun u banci. Štednja, zarada od kamata, ulaganje i budžet pojmovi su koje sada razumiju, a osim samog trošenja, sve ostale opcije koje novac pruža mogle bi im biti itekako zanimljive.

The following two tabs change content below.
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.