Pakistanska djevojka Malala Jusafzai i indijski borac za prava djece Kailash Satyarthi ovogodišnji su zajednički dobitnici Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak u Oslu Norveški odbor za Nobelovu nagradu.

Nagrađeni su za svoju borbu protiv ugnjetavanja djece i mladih te za nastojanje da sva djeca imaju pravo na obrazovanje, prenosi Hina.

Malala je postala međunarodni simbol otpora talibanskim nastojanjima da ženama uskrate obrazovanje i druga prava, nakon što su talibani na nju pokušali izvršiti atentat u listopadu 2012.

Jagland je istaknuo važnost što su dobitnici državljani dviju velikih susjednih zemalja koje su zbog granične pokrajine Kašmir više puta ratovale i često imale napete odnose.

“Nobelov odbor vidi to kao važnu točku za hindusa i muslimanku, za Indijca i Pakistanku koji su zajedno u borbi za obrazovanje i protiv ekstremizma”, rekao je Thorbjeorn Jagland.

“Izračunato je da je danas više od 168 milijuna djece radnika. U 2000. bilo ih je 78 milijuna više. Svijet se približava cilju iskorjenjivanja dječjeg rada”, kazao je Jagland.

Satyarthi je predvodio različite oblike mirnih prosvjeda i demonstracija kako bi ukazao na eksploataciju djece na čijem se radu ostvaruje velika financijska zarada. U prvoj reakciji na nagradu poručio je da je nagrada “čast svoj djeci koja još pate u ropstvu, prisilnom radu i kao žrtve trgovine ljudima”.

Malali Jusafzai tek je 17 godina, a u svijetu je poznata kao prvakinja u obrani prava žena na školovanje. Imala je samo 15 godina kada je hrabro istupila protiv talibana koji brane ženama pristup obrazovanju. Nakon talibanskog pokušaja ubojstva i operacije kojom joj je spašen život Malala nije posustala.

“Teroristi su misli da će promijeniti naše ciljeve i zaustaviti naše ambicije no ništa se nije promijenilo u mojem životu osim što su slabost, strah i beznađe umrli. Rođene su snaga, moć i hrabrost”, poručila je lani u govoru u Ujedinjenim narodima.

“Čak i ne mrzim talibana koji je pucao u mene. Čak i da držim oružje u ruci i da je on ispred mene ne bih pucala u njega”, rekla je u govoru nevjerojatno zrelom za njezinu dob.

Danas 60-godišnji Satyarthi ne uživa planetarnu popularnost poput Malale, no u borbi za prava djece sudjeluje više od 30 godina otkako je 1980., osnovao Bachapan Bachao Andola (Pokret “Spasimo djecu”). Štitio je prava 80.000 djece i žena zaposlenih u indijskim tvornicama koje rade čitav dan i žrtve su nasilja, uključivo seksualnog nasilja.

U prvoj izjavi u petak Satyarthi nije komentirao što je dijeli s Pakistankom, veće je pohvalio napore Indije u borbi za demokraciju.

“Velike su zasluge Indijaca koji se bore da održe demokraciju živom i aktivnom pa je i meni bilo moguće da se borim”, rekao je. “Nešto što se rodilo u Indiji preraslo je u svjetsku pojavu te danas postoji globalni pokret protiv dječjeg rada. Nakon ove nagrade osjećam da će ljudi više pozornosti posvetiti djeci u svijetu”, rekao je.

Satyarthi je odustao od karijere elektroinženjera 1980. šokiran siromaštvom pojedinih učenika. Pokrenuo je kampanju i osnovao agenciju u kojoj su zajamčene pravične plaće i zabranjen je rad djece u industriji tepiha. Sudjelovao je i u stvaranju nekoliko pokreta za prava djece na školovanje.

U skladu s oporukom Alfreda Nobela, to je jedina nagrada, ujedno i ona koja pobuđuje najviše medijske pozornosti, nagađanja, kontroverzi i rasprava, koja se ne objavljuje u Stockholmu, nego u Oslu.

Dobitnika proglašava peteročlani norveški odbor za dodjelu nagrade koji imenuje norveški parlament. Nobelove nagrada za mir pobuđuje najviše medijske pozornosti i nagađanja, a odluke odbora često su i predmet kontroverzi i rasprava. Ove je godine na adresu odbora stigao rekordan broj kandidatura, njih 278, piše Hina.

Prošle je godine nagradu dobila Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

 

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.