U organizaciji Univerziteta modernih znanosti – CKM Mostar u hotelu Ero u Mostaru održana je javna tribina pod nazivom „Nutricionizmom do zdravlja“, koja je privukla pažnju velikog broja Mostaraca. Izlagali su eminentni stručnjaci iz zdravstvenih i prehrambenih oblasti: dr.sc. Almir Popo, dr.sc. Branimir Mikić, mag. Edin Šehić, dr.sc. Braco Hajdarević, te jedan od najpoznatijih nutricionista u regiji Kenan Mandra.

Budući da je zdravlje jedna od osnovnih objektivnih ljudskih potreba, pitanje je koliko ispravna prehrana može pomoći pojedincu za bolji i kvalitetniji život. Najbolji odgovor mogu  dati stručne osobe, nutricionisti, koji su osposobljeni da protumače naše osobno zdravstveno stanje, naše navike i proanaliziraju naše potrebe.

U svom izlaganju dr.sc. Almir Popo govorio je o prehrani, načinu života u službi zdravlja i  potrebi podizanja svijesti pojedinca o zdravom načinu prehrane. Po njemu, naše zdravlje ugrožava sve veća globalizacija i industrijalizacija, i uz nezdravu i nekvalitetnu prehranu konstantno se povećava broj pretilih osoba, što je jedan od osnovnih uzroka mnogih bolesti današnjice. Naše emocije utječu na naše zdravlje, a ljutnja i stres su najopasnije: „Naše misli uzrokuju kako ćemo se osjećati, koje ćemo emocije producirati, kako ćemo se ponašati, i na kraju krajeva, kako će nas ljudi karakterizirati.“

Dr.sc. Branimir Mikić  istaknuo je da je wellness osnova  za promjenu životnog stila, odnosno kvalitetu života koji je određen stilom života. Po njemu wellness predstavlja ‘stanje ravnoteže tijela i uma’, a glavni cilj mu je ‘postizanje tri osnovna faktora: izbjeći hipokineziju (nedovoljnu tjelesnu aktivnost), prakticirati zdravu prehranu i prevencija  stresnih  situacija’

Magistar Edin Šehić u svom izlaganju naglasio je da je pretila svaka osoba koja ima 10% više od idealne tjelesne težine, te da je gojaznost danas najčešći zdravstveni poremećaj, kao i da je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pretila skoro svaka treća osoba na svijetu.

Dr.sc. Braco Hajdarević utvrdio je da nepravilna prehrana dovodi do nastanka  dijabetesa, srčanog udara, moždanog udara i drugih bolesti današnjice, te da je bitno „podvući interdisciplinarnost i važnost nutricionizma  koji je, nažalost, veoma malo prisutan u Bosni i Hercegovini“.

Kenan Mandra, najtraženiji nutricionista u regiji koji je riješio viška kilograma brojne glazbene zvijezde, biznismene, političare, naveo je da dijeta na latinskom jeziku znači umjerenost,  i naglasio da  ‘cjeloživotna umjerenost u svemu integrira bolje zdravlje i općenito bolji život.’ On je posebno istakao da Bosni i Hercegovini nedostaje kadrova i da je ‘zajamčen svima posao s dobrom plaćom.’

Na kraju tribine posjetiocima se obratio i dr.sc. Zoran Trputec, profesor emeritus, koji je podvukao značaj novog studija nutricionizma i zdravlja na Univerzitetu modernih znanosti – CKM Mostar , kao multidisciplinarne djelatnosti u kontekstu suvremenih uvjeta življenja i stila života.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.