Prije svakog šminkanja moramo biti sigurni da je koža pripremljena, tj. čista. U osnovne tipove kože ubrajamo: suhu, masnu, mješovitu i normalnu kožu. Pored tih osnovnih tipova koža može biti i osjetljiva. Svaki tip kože može biti osjetljiv, ali to je najčešći slučaj kod suhe kože.

Osjetljiva koža jako brzo reagira na sunce opekotinama, sklona je iritaciji, crvenilu, alergijskim reakcijama. Mnogi kozmetički preparati mogu naštetiti osjetljivoj koži, posebno oni koji u sebi sadrže alkohol. Zbog toga treba biti jako oprezan pri biranju proizvoda, a za izlazak na sunce uvijek koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

Suha koža ne sadrži dovoljno vlažnosti i zbog tog razloga nastaju bore koje su najčešće jako vidljive. Takvom tipu kože je potrebna svakodnevna hidratacija, ali je podjednako važno piti jako puno vode da bi se održala hidratacija kože iznutra. Preporučuje se korištenje losiona za čišćenje lica, a sapun nikako!

Masna koža stvara previše ulja koji daje sjajni izgled. Osobe sa ovim tipom kože najčešće imaju jako izražene pore, bubuljice i mitesere. Budući da sve što se događa na našem tijelu izvana ima uzrok u unutrašnjosti organizma, to je slučaj i sa masnom kožom. Veoma je važno uvesti zdravu ishranu koja sadrži puno voća i povrća, a sve to u kombinaciji sa tjelovježbama koje će uravnotežiti rad endokrinog sustava.

Mješovita koža je jako teška za održavanje zbog toga što različiti dijelovi lica trebaju različite proizvode za njegu. Takva je koža najčešće suha na području oko očiju i obraza, a masna u predjelu T zone(čelo, nos i brada). Za čišćenje lica je najbolje upotrebljavati bezalkoholne losione.

Normalna koža je glatka, elastična i zdrava. To je zapravo najidealniji tip kože i najčešće ga imaju mlade osobe. Količina ulja i vlažnosti je uravnotežena. Pore nisu vidljive, a takve osobe nemaju sklonost pojavama bubuljica i mitesera. Osobe koje imaju normalnu kožu često nedovoljno brinu o njoj. Prije spavanja poželjno je kožu očistiti i nanijeti hidratantnu kremu.

Svi ovi tipovi kože se mogu mijenjati, a na to utječu razni faktori: raspoloženje, trudnoća, korištenje lijekova, životna dob itd.

Nakon što se utvrdio tip kože pred samo šminkanje jako je bitno očistiti lice od ostataka prethodne šminke, viška masnoće itd. Bilo bi poželjno da se dan prije odradi tretman lica (masaža lica, a zatim lice treba staviti pod odgovarajuću masku). Nakon čišćenja, lice treba namazati kremom koja odgovara vašem tipu kože.

Podrazumijeva se da prije samog tretmana šminkanja lice treba biti bez suvišnih dlačica. Skidanje nausnica kod pojedinih žena je neophodno, usne ne smiju biti ispucane, a obrve moraju biti dobro oblikovane. Sve ove tretmane je poželjno napraviti dan/dva prije šminkanja da bi se iziritirana koža smirila, a pore skupile.

Nakon što je lice pripremljeno možemo početi sa šminkanjem.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.