Dž.J. ima 29 godina. Bila je žrtva nasilja i odlučila je to promijeniti. Pročitajte njenu priču.

”Odlučila sam izaći iz braka u trenutku kad sam shvatila da moja šutnja ugrožava moje dijete. Da šutnjom ne činim ništa dobro ni djetetu ni sebi. Shvatila sam da sama ipak mogu nešto učiniti za dobrobit našeg djeteta. Ostanak u zajednici bi samo bila propast za dijete. Ako sam odlučila sebi uništiti budućnost i da živim u zajednici sa problematičnim partnerom, nisam imala pravo da to odlučim i u ime svog djeteta. Moje dijete zaslužuje da ima sve što je potrebno za zdravo i mirno djetinjstvo”, rekla je mlada žrtva nasilja.

Ova mlada žena kaže kako je podršku da izađe iz braka s nasilnikom dali roditelji, stručne osobe i institucije.

”U situaciji u kojoj sam bila svaka vrsta podrške je dobra. Najveću podršku pružile su mi uposlenice Sigurne kuće. Tamo sam dobila psihološku i pravnu pomoć. Dobila sam savjet kako da se nosim sa cjelokupnom situacijom, te kako da usmjerim i organizujem svoj život da bude dobro djetetu i meni”, rekla je mlada mama koja dodaje kako nasilje nije normalno i kako ga ne treba tolerirati.

”Situacija se može promijeniti na bolje. Nismo same i postoje ljudi koji će nam pomoći. Nasilje ne trebamo trpiti ni zbog djece, jer im ne činimo ništa dobro. Napuštanje nasilja je najbolje što možemo uraditi za sebe i dijete. Tim postupkom djetetu dajemo poruku za budućnost, kojom govorimo da nasilje nije dobro i da se ne treba trpiti”, savjetuje žrtva nasilja.

Ovo je samo jedna od priča koju će UN Women u Bosni i Hercegovini predstaviti kroz kampanju #NisiSama. UN Women BiH će tijekom 16 dana kampanje javnosti predstaviti priče osoba koje su preživjele nasilje, a koje mogu poslati snažnu poruku o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja, te traženju pomoći i podrške. S druge strane, kampanja će predstaviti stručnjake, žene i muškarce, koji se na dnevnoj osnovi bore protiv rodno zasnovanog nasilja kao i na prevenciji istog.

Cilj je, naglašavajući priče preživjelih kao i priče radnika, istaknuti postignuća i prepreke koje su obje strane morale savladati, te skrenuti pažnju na postojeće mehanizme pomoći.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.