Svjetska, a naša ponosno bi rekli mnogi za umjetnicu i PR stručnjakinju Almu Telibećirević, koja ime Bosne i Hercegovine ponosno nosi po cijelom svijetu.

Sarajka Alma domaćoj je javnosti poznata po svojim aktivnostima u odnosima sa javnošću i umjetničkim djelovanjem, a njena slikarska, umjetnička originalnost i pozitivna energija kojom zrači izdvaja je od drugih.

O Alminom umjetničkom radu, poslovnom životu, kako uspijeva uskladiti sve svoje obveze ali i ljubav koja cvijeta na tri kontinenta, pročitajte u našem razgovoru s ovom simpatičnom i inspirativnom umjetnicom.

Radiš li trenutno na nekom umjetničkom projektu?

Trenutno sam okupirana mojim angažmanom u EU info centru (projekat financiran od strane EUropske unijewww.euinfo.ba) kao organizatorica događaja. Otkako smo otvorili vrata za javnost u lipnju prošle godine, organizirali smo niz izložbi, panel diskusija,  performansa, filmskih večeri, promocija knjiga, natjecanja za različite uzraste, od literarnih do likovnih. Tako da mogu reći da sam prilično zaokupirana organiziranjem navedenih događaja, koji su često usko povezani s različitim vrstama umjetnosti.

Pored ovoga još uvijek surađujem s izuzetno uspješnim BH bendom Divanhana kao njihov PR. Što se tiče mog likovnog rada, oba ciklusa koja sam kreirala i izlagala kako u BiH tako i izvan njenih granica, “Simboli naslikani pijeskom” i “Koje su boje Rumijevih stihova” su poprilično otvoreni za  istraživanje i daljnji rad na njima. Tako da trenutno radim dodatne slike iz ciklusa “Koje su boje Rumijevih stihova” no ovoga puta, se kod mog izražaja može vidjeti i popriličan utjecaj Afrike.

Kako kao poslovna žena, uspjevaš uskladiti svoje slobodno vrijeme, poslovni život, umjetnički rad društvo

S obzirom da su mi poslovni angažmani usko vezani uz kulturu i umjetnost, samim tim se sve navedeno nerijetko i prepliće. Slobodno vrijeme posvetim ili prijateljima ili kreiranju umjetnosti, posao se jednako tako veže uz kulturu i umjetnost. Volim reći da uspjevam spojiti ugodno s korisnim. Svakako da je ključna dobra organizacija vremena, ali ništa manje i fleksibilnost.

Što bi preporučila svakoj ženi kako da pronađu svoju sreću i balans između privatnog i poslovnog?

To je već individualno. Ne vjerujem da postoji neki univerzalni recept koji bi jednako odgovarao svim ženama. Bitno je prepoznati vlastite kapacitete, što je to što nas motivira, i koji su nam prioriteti u životu i u skladu s tim kreirati neki balans.

Puno putuješ svijetom, gdje si sve bila, i koje bi putovanje izdvojila kao neko koje te najviše obilježilo?

Ovo je najteže pitanje. Volim konstantno učiti, upoznavati nove ljude i predjele. Tako da bih možda odgovor mogao biti da je to  neko mjesto koje još nisam posjetila.

Svakako od dosadašnjih putovanja bih izdvojila putovanja po SAD-u: New York kao najveću ljudsku džunglu, ali i Arizonu, jer je priroda koja se tamo može vidjeti uistinu nestvarna. Dok bih s druge strane svakome preporučila da bar jednom u životu posjeti Afriku. Veoma me se dojmio put kroz Keniju, Ugandu i Ruandu, prošlog prosinca,gdje sam imala priliku upoznati sjajne ljude i svjedočiti životu gorila u njihovom prirodnom staništu, životu slonova i drugih ništa manje fascinantnih životinja.

Možeš li nam dati kratke crtice ‘lekcija’ koje si naučila na svojim putovanjima? 

‘’Putovanja vas prvo ostave bez riječi, a onda vas pretvore u pripovjedača’’, Ibn Batuta

Spoznavanje drugog i drugačijeg je jedini način da se oslobodimo predrasuda koje rastu u nama i kojih nerijetko nismo ni svjesni. Pomažu nam da sebe sagledamo iz različitih perspektiva, a samim tim da sami sebe bolje i upoznamo. Oduvijek sam voljela putovati, mijenjati mjesta perspektive, sadržaje. Spoznavati nova prostranstva, običaje, ljude. Kažu da je svaki čovjek maleni univerzum za sebe, pa ukoliko razmišljamo na taj način shvatimo da je mogućnost osobbne nadogradnje kroz druge osobe, gradove, i zemlje bekonačna, a da je život jedna neprekidna škola novih spoznaja.

 U Americi si upoznala svog supruga, kako je zapravo počela vaša ljubav? Kako ste se odlučili za taj ‘veliki korak’?

🙂 Tijekom studija u Arizoni, znatiželja me je odvela na predavanje: virtualni safari o Namibiji, koje  je Mat organizirao. S obzirom da je i sam pustolov, koji voli svoj posao,  voli putovati, nije nam dugo trebalo da shvatimo da smo na istim valnim dužinama. Mogu reći da smo prvo postali najbolji prijatelji pa tek onda i par. Zajedno smo mnogo toga prošli, Arizonu,  New York, Egipat, Balkan.  Dolazio je dva puta u Bosnu, obišli smo Mostar, Blagaj, Dubrovnik, Split, Beograd.. a to je vjerojatno tek početak svega onoga što namjeravamo zajedno spoznati i istražiti. Mat Dry (http://tiasafaris.com/about-us/about-mat ) je sjajna osoba, zaljubljenik u prirodu i životinje. On je nakon karijere profesionalnog tenisača odlučio upustiti se u avanturu zvanu Afrika. Živio je 5 godina u Africi gdje je završio dvogodišnju školu za safari vodiča i trenutno obitava na relaciji Amerika – Afrika s usputnim svraćanjima u BiH.

 S obzirom da je tvoj suprug iz Amerike, radi  u Africi, a ti živiš u BiH, može se reći kako tvoja ljubav i dalje uspješno živi na tri kontinenta. Kako vam uspijeva?

Pa nije jednostavno, ali oboje smo aktivni i ambiciozni pa uspijevamo pronaći načine da se viđamo, a i zahvaljujući novim tehnologijama i internetu mogu reći da se svaki dan čujemo i razmjenjujemo iskustva. Naravno namjera nam je da u budućnosti zajedno živimo, ali ćemo se potruditi da naše ambicije i karijere ne trpe previše zbog toga i obratno, da ljubav ne trpi zbog karijera. Kao što rekošmo ranije ‘dobar balans je ključan u svemu’.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.