Ukrašavanje jaja, odnosno pisanica, jedna od čari koju blagdan Uskrsa nosi sa sobom. Najpoznatije ukrašavanje jaja je bojanje jaja u lučini.

U posudu se stave jaja, koja se prethodno mogu ukrasiti s voskom ili s lišćem. Posebne šare možete i dobiti ako jaja prije kuhanja stavite u vrećicu od krumpira. Također se stavi i jedna žlica ocata. Nakon kuhanja u lučini jaja poprime crvenkasto-smeđu boju.

Pod tradicionalnim bojanjem jaja spada i bojanje jaja u crvenom kupusu, u cikli. Kuhanje ove namirnice puštaju boju koja poprime jaja koja se nalaze u istoj posudi. Kada je u pitanju prirodno bojanje jaja popularno je bojanje jaja u crnom čaju, ali i pomoću začina kao što je curcuma.

Dekoriranje jaja

Uskrsna jaja možete nakon bojenja prošarati i raznim umjetnim flomasterima namijenjenim za tu namjenu. Ako ste jaja bojili u lučini možete na njima nožem izrezbariti natpise poput ”Sretan Uskrs”.

Moderno ukrašavanje jaja većinom se oslanja na umjetne boje. Popularno je ukrašavanje jaja lakovima za nokte, cirkonima, raznim trakama. Također se jaja boje ”ombre metodom”, ali i vodenim bojicama.

Mramorno jaje

Mramorno jaje je posebna metoda bojanja jaja. To su zapravo jaja kojima se nakon kuhanja razbije ljuska. Potom se stave u boju kako bi poprimili šare koje su nastale pucanjem ljuske. Jaje se na kraju posluži bez ljuske.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.