Nasilje ipak može biti spriječeno, a ove godine, u cilju obilježavanja 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, UN Women u Bosni i Hercegovini u suradnji s UNESCO-om i drugim partnerima pokrenuo je narančastu akciju u cilju podizanja svijesti javnosti o problemu rodno zasnovanog nasilja.

Narančastu boju, kao optimističnu i svijetlu boju, odredio je generalni tajnik Ujedinjenih naroda kao simbol kampanje 16 dana aktivizma za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja.

S ciljem animiranja javnosti i skretanja pažnje na problem nasilja, monumentalne zgrade u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Travniku u noći s 24. na 25. studeni osvijetljene su u narančasto. Vijećnica, Zemaljski muzej, Muzej suvremene umjetnosti Republike Srpske, Banski dvori i Gradska uprava u Banjoj Luci, Gimnazija u Mostaru, Travnička tvrđava, Kuća Ive Andrića i Zavičajni muzej u Travniku samo su neke od građevina koje u narančastom svijetlu podsjećaju da je nasilje nad ženama i djevojčicama problem svakog društva. Na ovaj način Bosna i Hercegovina se pridružila globalnoj kampanji i njene građevine će se naći rame uz rame s brojnim svjetskim znamenitostima, poput Nijagarinih vodopada i ruševinama Petre u Jordanu. UN Women u Bosni i Hercegovini u suradnji s mrežom institucionalnih mehanizama za rodna pitanja u provodi nekoliko programa s fokusom na poštivanje prava žena i rodne ravnopravnosti, pruža podršku žrtvama seksualnog nasilja i silovanja za vrijeme rata, te podršku borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

UWC Mostar supports UN Women initiative “16 days of Activism against Gender-Based Violence”. Cities all over BiH, …

Posted by UWC Mostar on 24. studeni 2015

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.