Marin Čilić i CryoSave podržali su rad škole za trudnice koja će djelovati u okviru Studija „Pokret“ u Međugorju

U Međugorju sa radom je počela škola za trudnice, za koju je prostor osigurao poznati tenisač Marin Čilić, inače porijeklom iz Međugorja.  Podrška nije izostala ni od vodeće europske i svjetske obiteljske banke matičnih stanica CryoSave-a koji su do sada u okviru projekta ‘Prijatelj škola za trudnice’ otvorili, reaktivirali preko 20 škola za trudnice u Tuzli, Mostaru, Zenici, Sarajevu, Doboju, Gradišci, Banja Luci, Livnu…

Iz CryoSave-a ističu da su sretni što je otvorena još jedna škola i što se svijest o značaju psihofizičke pripreme trudnica za  porod mijenja, te da će nastaviti sa provođenjem projekta ‘Prijatelj škola za trudnice’.

Lucija Bajkuša iz Studija ‘Pokret’ koja je inicijator cijelog projekta istaknula je da je svjesna značaja škole za trudnice prije svega kao majka 3 djece, ali i kao stručnjak, fizioterapeut  ‘svojim djelovanjem želimo doprinijeti cjelokupnoj populaciji, od začeća radeći sa trudnicama kroz psihofizičku pripremu za porod, zatim sa djecom kroz korektivnu gimnastiku u najranijoj životnoj dobi, te kroz medicinsku gimnastiku za zrelu životnu dob’ ističe Lucija, koja je svojim dugogodišnjim radom osluškujući potrebe svojih građana, oformila stručni tim ginekologa,  babice, fizioterapeuta, fizijatara i ortopeda.

Škola za trudnice je strukturirana tako da obuhvaća osnovne sadržaje s kojima bi se trebali upoznati budući roditelji. Kroz 7 sati predavanja, 2 sata seminara i 3 sata vježbi ( ukupno  12 sati)  budući roditelji dobivaju informacije o trudnoći, porođaju, babinju i njezi novorođenčeta.  Poseban naglasak u radu škole je stavljen na dojenje. Svakako treba istaknuti kako je trudnoća  značajno razdoblje za promicanje dojenja, jer se stav žene o dojenju formira prije i za vrijeme trudnoće. Jednako tako, poznato je da će žena s većom potporom češće i duže dojiti. Upravo radi ovih činjenica važna je edukacija trudnica.

Program vježbi  je važan dio cjelovite pripreme trudnice za porođaj i provodi se pod vodstvom educiranih fizioterapeuta . Obuhvaća vježbe disanja, vježbe relaksacije, vježbe izgona te vježbe uz pomoć gimnastičke lopte. Lucija ističe kako su sve to vježbe koje će rodilji pomoći tijekom prvog i drugog porođajnog doba i imaju za cilj lakši porođaj te brži i uspješniji oporavak žene u babinju. U program vježbi uključene su  osnovne vježbe nakon porođaja.

Škola za trudnice  provodi  se tri tjedna svakog utorka i četvrtka s početkom u 17 sati. Školu mogu pohađati individualno trudnice, ali i uz potporu partnera.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.