Premda je divno kad ne morate da kuhate jer vam je ostalo viška hrane, ponekad ostatke ne bi trebali jesti, pišu Nezavisne novine.

Nakon velikih obroka, obično nam ostane hrana koju je šteta baciti.

Neka hrana može biti čak i zdravija u drugoj rundi, ali postoje i situacije kad ćete riskirati hranom. A ako ste ikad to doživjeli, znate da povraćanje, proljeve i grčevi u želucu nisu vrijedni nijednog obroka.

Samo u Velikoj Britaniji godišnje se oko milijun ljudi otruje hranom, s tim da polovica to iskustvo proživi zahvaljujući vlastitom kuhanju, a stotinjak ljudi (obično vrlo mladih ili vrlo starih), čak i umre od posljedica trovanja.

Do trovanja obično dolazi zbog bakterija koje su vam zarazile hranu. Najgora je kampilobakterija koja se u Velikoj Britaniji nalazi u čak 65 posto piletine dostupne na tržištu. Jedno istraživanje ju je pronašlo na čak šest posto pilića kupljenih u supermarketu.

Kampilobakter može preživjeti nekoliko sati na kuhinjskoj površini, pa se lako širi dalje, a potrebna je mala količina da se zarazite.

Primjera radi, trebalo bi da konzumirate desetine tisuća bakterija salmonele kako biste se razboljeli, dok je dovoljno da unesete u organizam tek petstotinjak kampilobakterija da biste završili u bolnici.

S obzirom na to da je toliko raširena među piletinom, nije dobro raditi ono što većina radi – a to je da operete piletinu prije kuhanja. Mnogo je bolje staviti je izravno u pećnicu i onda dobro oprati ruke.

Najbolji način uništavanja bakterija jeste visoka temperatura, pa je potrebno sve dobro skuhati i ispeći, pogotovo kod piletine koja ima mekše meso, pa se bakterije mogu zavući u sve dijelove mesa.

No, jednom kad ste gotovi s kuhanjem i ostalo vam je hrane, zapamtite da je veoma važno da se hrana u potpunosti ohladi prije nego što je stavite u hladnjak. Naime, ako tople namirnice stavite u hladnjak, samo ćete povisiti temperaturu hladnjaka i stvoriti od njega savršen inkubator za širenje bakterija, koje će se tad “razbježati” po svoj prisutnoj hrani.

Dakle, prekrijte hranu, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne duže od četiri sata) i nakon toga je smjestite u hladnjak.

A nakon što je skuhana, možete je podgrijati nekoliko puta, iako neki napominju da se to može učiniti samo jednom.

Tajna podgrijavanja

Namirnice koje ne bi trebalo da podgrijavate, jer predstavljaju prijetnju vašem zdravlju su:

-kuhano meso ili hrana koja sadrži meso, poput pite s mesom ili lazanja,

-umaci koji sadrže pavlaku ili mlijeko,

– plodovi mora uključujući i sve što sadrži ikakve tragove riba poput variva i umaka,

– pire ili tjestenina,

– hrana koja sadrži jaja, orašaste plodove i druge namirnice bogate bjelančevinama poput omleta, ili proizvoda bogatih sojom.

Ono što možete podgrijati morate temeljno da zagrijete. Većina pri zagrijevanju koristi mikrovalnu, ali problem koji se javlja u tom slučaju jeste da nećete hranu ravnomjerno zagrijati, pa će ostati prostora na kojima mogu bujati bakterije.

Zato je vrlo važno da ako koristite mikrovalnu (ili običnu pećnicu), u nekom trenutku izvadite hranu, dobro je promiješate i vratite nazad.

Hrana s kojom bi ljudi posebno trebalo da budu oprezni jeste pire. Zanimljivo je da on sadrži bakterije koje, iako se uništavaju grijanjem, mogu stvoriti spore koje ne samo da su otrovne nego su i otporne na visoku temperaturu.

Svejedno, možete podgrijati pire, ali samo ako je – čim se ohladio – stavljen na hladno mjesto, piše BBC.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.