Djevojke iz Hercegovine sve su češće pobornice trenda da prije odlaska na more ‘pocrne’ u solariju.

Nesvjesne koliko štete svojoj koži, djevojke mjesecima prije ljeta odlaze na dugotrajne tretmane sunčanja.

Trend nije zahvatio samo i Hercegovinu, nego i RS gdje su dermatolozi pokrenuli inicijativu da se uvede zabrana korištenja solarija osobama mlađima od 18 godina.

Prof. dr. sc. Dubravka Šimić, specijalistica dermatologije i venerologije, uža specijalistica dermatološke onkologije, iz Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar je rekla kako je najteža posljedica dugotrajnog korištenja solarija tumor kože.

U razgovoru za Bljesak.info prof. dr. sc. Dubravka Šimić rekla je kako će Hercegovačko dermatovenerološko društvo podržati uvođenje zabrane korištenja solarija na ovim prostorima.

Bljesak.info: Koliko je sunčanje u solariju štetno u odnosu na sunčanje na suncu?

Dr. Šimić: U dermatološkom liječenju izraz solarij je nepoznanica, razlog tomu su štetni učinci solarija na kožu, tako da se dermatolozi ne bave solarijem i ne odgovaraju na pitanja o solariju. Izuzetak činim jer je očito da većinu mladih ljudi ne zanima štetno djelovanje nego tamna koža koja je i dalje, nažalost trend.

Bljesak.info: Kakve posljedice po zdravlje ostavlja dugotrajno sunčanje u solariju?

Dr. Šimić: Najteža posljedica dugotrajnog korištenja solarija je tumor kože.

Bljesak.info: Postoje li slučajevi u kojima se kao posljedica korištenja solarija javljaju opekline?

Dr. Šimić: Cilj korištenja solarija je tamnjenje kože, korisnici solarija očekuju željenu boju čim prije, koriste ga duže od dozvoljenog što naravno dovodi do promjena ne samo u koži nego i u očima.

Bljesak.info: Što mislite o trendu da djevojke prije odlaska na plažu, najprije ”pocrne” u solariju?

Dr. Šimić: Obzirom da sam medicinski obrazovana i znam učinke ove vrste svjetla na koži, ne vidim medicinsku opravdanost u ovom “trendu” i svojim najbližim nikad ne bih preporučila da slijede ovu vrstu “trenda” prije nego se informiraju do čega takav “trend” može dovesti. Razočarana sam čitajući postavljena pitanja slabom brigom naših sugrađanki i sugrađana o svom zdravlju, posebice zdravlju kože kao najvećeg i najznačajnijeg ljudskog organa.

Bljesak.info: U RS- žele zabraniti korištenje solarija osobama mlađim od 18 godina. Koliko je dobra ta ideja i smatrate li da bi je bilo potrebno uvesti na našim prostorima?

Dr. Šimić: Udruženje dermatologa Republike Srpske je pokrenulo inicijativu o zabrani korištenja solarija osobama koje nisu punoljetne i koje su još neupućene u održavanje zdravlja kože, jer se u većini zemalja EU ovaj zakon već primjenjuje. Ako kolege iz Republike Srpske budu tražile, Hercegovačko dermatovenerološko društvo rado će ih podržati kao što je i do sada podržavalo sve akcije koje su na dobrobit zdravlja, posebice zdravlja kože.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.