Ginekolozi tvrde kako žele čuti sve što vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim. Ali ginekolozi su otkrili i ono što ih “izluđuje” kod pacijentica.

Isprike jer se niste depilirali

Pregled kod ginekologa traje svega 7 do 11 minuta i budite sigurni da to vrijeme liječnik neće razmišljati jeste li se depilirali ili ne.

“Mnogo mi se pacijentica ispričava jer se nisu obrijale. Ali ja to i ne primjećujem, niti znam da neko od mojih kolega na to obraća pozornost. Dlake su normalna pojava i svi ih imamo”, kaže ginekologinja Mauren Mulvihil.

Kada odgodite pregled zbog menstruacije

Svi ginekolozi slažu se u jednom: ne odgađajte pregled zato što ste dobili menstruaciju, piše Dnevnik.hr.

Nove tehnologije koje se koriste za papa-test omogućuju da se dobiju ispravni rezultati iako je “ono” vrijeme u mjesecu.

“Obavila sam mnogo porođaja i vidjela mnogo krvi. Draže mi je da se pacijenti drže zakazanih pregleda. Posebno je to važno ako obilno krvarite i to vas brine. Ima više smisla napraviti pregled tijekom menstruacije jer će ginekologu biti jasnije što se točno događa” objašnjava doktorica Dana Jackob.

Kada sami sebi postavite dijagnozu

Postoje lijekovi bez recepta kojima se možete obračunati s gljivicama tamo dolje.

“Ne dolazite na pregled usred korištenja nekog lijeka, jer nam je tada vrlo teško uraditi pregled. Infekcije urinarnog trakta zahtijevaju antibiotike na recept i kada počnete koristiti antibiotik obavezno ga popijte do kraja”, kaže Bet Bataglino, predsjednica neprofitnog udruženja koje se bavi obrazovanjem žena o njihovom zdravlju.

Kada ne kažete koje lijekove koristite

Možda mislite da lijekove koje pijete nije potrebno spominjati doktoru jer ne utječu na pregled ili kontracepcijske pilule po koje ste došli. Međutim, varate se. Ginekolog mora znati što od lijekova uzimate jer to može i te kako utjecati na vaše zdravlje.

Kada šutite

Ginekolozi tvrde kako žele čuti sve što vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim.

“Možda je vama zbog nekih problema neprijatno, ali mi ih gledamo svaki dan”, kaže ginekolog Dana Jacob. U nekim slučajevima, stidljivost vam može ugroziti i život.

Kada ne radite redovno papa test

Stručnjaci se slažu kako nema sumnje da redovni pregledi na rak grlića materice mogu spasti živote.

“Svi znamo za pacijentice koje su čekale predugo da bi potražile pomoć. Npr. iscjedak neugodnog mirisa, nažalost, lako može biti dijagnosticiran kao rak grlića materice IV stupnja”, kaže Bataglino.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.