Već ranije smo pisali kako je čuvanje matičnih stanica iz krvi iz pupčane vrpce i iz tkiva pupčane vrpce novorođenčeta sve je učestalija praksa mnogih obitelji.

Danas Vam donosimo drugi dio razgovora s kompanijom FAMILY-PLUS, ekskluzivnim i ovlaštenim partnerom CryoSavea vodeće europske i svjetske obiteljske banke matičnih stanica.

Mnogi znanstvenici za matične stanice kažu da su lijek sadašnjosti i budućnosti, zaključili smo u prethodnom članku, a o čemu smo zadnji put pisali možete pogledati ovdje.

Za Vas smo razgovarali s Azrom Habibija, menadžericom operativnih poslova Cryo-Savea

Za Vas smo razgovarali s Azrom Habibija, menadžericom operativnih poslova Cryo-Savea

moja.baMogu li doktori ginekolozi koji porađaju dijete uzimati krv iz stanica ili to čini specijalizirano obučeno osoblje?
CryoSaveKada je CryoSave prije 5 godina omogućio roditeljima da pohranjuju matične stanice iz pupčane vrpce, prvi korak pri uspostavljanju procesa bila je edukacija medicinskog osoblja za uzimanje matičnih stanica. Od tada pa do danas u BiH je uzeto preko 5000 uzoraka i veliku zahvalnost u cjelokupnom procesu i mi, ali i mnogi roditelji duguju upravo medicinkom osoblju (ginekolozima i babicama) koji su uzimali uzorke na porodima kako na prirodnim porodima, tako i na porodima koji su urađeni carskim rezom.

moja.baGdje se matične stanice čuvaju i kako?
CryoSaveCryoSave posjeduje 6 laboratorija raspoređenih širom svijeta, jedna od laboratorija, a u kojoj se čuvaju uzorci roditelja iz BiH nalazi se u Belgiji i nedavno je proglašena najsavremenijom laboratorijom u Europi. Matične stanice čuvaju se u tankovima, u fazi tečnog azota na temperaturi do -196 stupnjeva. U CryoSave-u se pohranjuju isključivo izdvojene matične stanice, odnosno CryoSave koristi zlatni standard izdvajanja matičnih stanica iz uzorka krvi, za razliku od nekih drugih banaka koje čuvaju uzorak pune krvi, te samim tim porodicama daju nepotpunu i nekvalitetnu uslugu. Korištenjem standarda izdvajanja matičnih stanica, jedan je od razloga zašto su matične stanice pohranjene u CryoSave-u prihvatljive u svim klinikama, bolnicama i institutima širom svijeta akreditiranim za transplantacije. U slučaju potrebe, ovako pohranjen uzorak odmah je spreman za upotrebu. Ovo je i jedan od razloga zašto je CryoSave jedina banka iz Europe koja se nalazi u od 10 vodećih banaka u svijetu, od 485 koliko ih trenutno radi.

moja.baKoliko se dugo matične stanice mogu čuvati? Što kaže teorija, a što praksa?
CryoSaveCryoSave nudi mogućnost čuvanja matičnih stanica na 20 ili 25 godina. 20 godina je inicijalni period čuvanja, dok je za period od 25 godina znanstveno dokazano da matične stanice ostaju nepromijenjene, ne mijenjajući karakteristike i kvalitetu. Znanstvenici su suglasni i da one mogu duže od životnog vijeka čovjeka, ali se drže onoga što je nauka dokazala, a time se vodi i CryoSave.

moja.baMogu li matične stanice također koristiti roditeljima i rođenoj braći i sestrama?
CryoSaveKao što smo već spomenuli, za matične stanice iz pupčane vrpce kaže se da su osiguranje za cijelu obitelj jer se u slučaju potrebe za transplantacijom donator se prvo traži u krugu obitelji. Još jedna bitna karakteristika matičnih stanica iz pupčane vrpce je da za druge članove porodice stanice ne moraju da budu 100 % kompatibilne da bi se koristile u transplantaciji.
Veliki broj do sada povučenih uzoraka iz CryoSave-a bio je upravo za najuže krvne srodnike, roditelje, brata ili sestru od bebe čije su stanice sačuvane.

baby and sister cryo save

moja.baZbog čega bi vlastite matične stanice bile prvi izbor?
CryoSaveMatične stanice svake osobe su unikatne. Dijete je uvijek 100% kompatibilno (podudarno) svojim matičnim stanicama. Nakon pohranjivanja krvi iz pupčane vrpce i tkiva pupčane vrpce, uzorak je dostupan odmah, stoga ne zahtjeva dodatno razdoblje za traženja donora. Krv iz pupčane vrpce je prihvaćen izvor matičnih stanica koji je već korišten za liječenje malignih i nemalignih bolesti. Krv i tkivo pupčane vrpce su bogat izvor hematopoetskih i mezenhimalnih matičnih stanica, koje se koriste u transplatacionoj medicini za liječenje mnogih bolesti. Matične stanice iz krvi pupčane krvi su dostupne porodici za liječenje, bez potrebe za bolnom operacijom uzimanja koštane srži, čim se i vrijeme dostupnog uzorka produžava. Rani pristup liječenju može smanjiti progresiju bolesti.

moja.baŠto može krv iz pupkovine, a da koštana srž ne može?
CryoSaveUzimanje uzorka matičnih stanica iz pupčane vrpce nema nikakvog rizika za majku i novorođenče, dok uzimanje uzorka iz koštane srži zahtjeva operaciju pod općom anestezijom. Za pronalazak donora koštane srži je potrebno većinom dva ili više mjeseca, ako je naravno donor dostupan. Kada je pronađen uzorak matičnih stanica iz pupčane vrpce koji se podudara, potrebno je samo do 48 sati za analize i transport do transplantacijskog centra. Također, matične stanice iz periferne krvi se mogu čuvati samo kratak period (nekoliko dana do par mjeseci), dok se matične stanice iz krvi pupčane vrpce krioprezerviraju (dubinski zamrzavaju). Takvi uzorci (matične stanice iz pupčane vrpce) se već koriste za transplantaciju, čak i poslije 13 godina čuvanja. Transplantacija koštane srži zahtjeva perfektno podudaranje između donora i primaoca, dok za transplantaciju matičnih stanica donor i primatelj ne moraju biti 100% podudarni, čime se skraćuje vrijeme pronalaska donora. Bolest odbijanja transplantanta kod korištenja uzorka matičnih stanica iz pupčane vrpce (kalema protiv domaćina GvHD) je rijetko prisutna i lakše se tretira, za razliku od transplantacije koštane srži gdje ta pojava jako česta.

moja.ba:Hoće li uzorak matičnih stanica iz krvi iz pupkovine biti dovoljan za liječenje i kada dijete odraste?
CryoSaveSvakako, iako količina matičnim stanica koja je potrebna za liječenje ovisi od velikog broja faktora, starosti, stadija oboljenja, težine osobe kojoj su potrebne stanice. Također, broj pohranjenih matičnih stanica od svake bebe nije isti, jer on zavisi od količine krvi koja se uzme iz pupčane vrpce i same kvalitete krvi (broja prisutnih matičnih stanica). Kako bi se roditelji dodatno osigurali u CryoSave-u se primjenjuje standard ‘dvostrukog pohranjivanja’ gdje se uzorak matičnih stanica izdvojenih iz krvi, ali i uzorak tkiva pupčane vrpce dijeli na dva dijela u omjeru 25% i 75%. Čime je omogućeno korištenje uzoraka više puta.

cryosave čuvanje

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.