Prehrana je dugo evoluirala i zahtijevala usklađenost s određenim standardima. Jeste li ikada razmišljali zašto zelena salata ili riba idu uz bijelo vino? Postoje razlozi, a oni leže u sastavu različitih pića.

U sljedećem tekstu, najveći regionalni servis za naručivanje hrane posredstvom interneta, Donesi.com, će pokušati razbiti mit da su ljudi koji samo misle o konzumiranju različitih pića uz pojedina jela snobovi, te dati savjete o pojedinim kombinacijama jela i pića, koji zajedno ne čine samo ishranu u procesu već i umjetnost.

Zamislite čokoladni desert, vrlo tešku i slatku deliciju na koju možete staviti kuglu sladoleda, malo voća, sos od maline ili blago slani karamel kako bi olakšali teret čokolade.

Isti odnos imaju i hrana i piće zajedno jer se tu događaju čuda, kada se ukus jela miješa s aromom pića stvarajući treći okus koji se ne može osjetiti ako se ne pomiješaju prva dva.

Ono što pogađa tijelo je nivo utjecaja alkohola. Ako je hrana vrlo delikatna, potrebno je konzumirati slabija alkoholna pića da bi se zadržao balans. Jača alkoholna pića su pogodnija za konzumiranje uz začinjenu hranu, kako bi se držao balans i poboljšao užitak.

Da biste napravili dobar odabir pića koje ide dobro s hranom važno je znati kakva je kiselost i oporost pića. Neka vina imaju jaču kiselost od drugih (Sauvignon Blanc, Pinot Noir), dok u pivu ona može doći od hmelja ili voćnih pojačivača.

Metoda karbonizacije može očistiti nepce kada je hrana preteška da djeluje osvježavajuće za sljedeći zalogaj.

Tanini u vinu dolaze od kože grožđa, sjemena ili bačvi od hrasta. Tanini su dio strukture vina a mi ih osjećamo kao blago gorkaste ili kiselkaste.

Crvena vina koja nemaju visok stupanj kiselkosti i koja nisu tako bogata taninima su veoma pogodna za konzumaciju s crvenim mesom. Važno je znati da tanin u vinu iritira meka tkiva na jeziku te daje osjećaj suhoće. Zato trebate izbjegavati začinjenu hranu u kombinaciji sa taninskim pićima. Dok gorkast okus u pivu pomaže da se uravnoteži okus teške hrane i dimljenih delicija.

Sve ove znanstvene činjenice bi doprinijele postizanju savršenih okusa i otkrivanju raznih kombinacija ukusne hrane i pića. Svakako, neće se svi složiti da postoje savršena uparivanja ali Donesi.com preporučuje da eksperimentirate u kombiniranju hrane i pića dok ne doživite svoje savršeno otkriće.

O Donesi.com

Donesi.com je vodeći servis za naručivanje hrane putem interneta u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori koji postoji od 2006. godine. Svojim gladnim korisnicima omogućava da hranu naruče lakšim i standardiziranim putem, iz preko 550 restorana, u više od 20 gradova. Donesi.com je poznat kao moderan i inovativan online servis i dobitnik je velikog broja nagrada u regiji za tehnologiju i uslugu.

The following two tabs change content below.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.