Već smo duboko ušli u onaj period godine u kojem se vjerojatno konzumira najviše kalorija. Blagdansku atmosferu i isto takvu hranu malo tko može u potpunosti izbjeći, te će se većina vas opustiti i uživati u hrani i piću. Međutim, to ne znači da morate dobiti (puno) kilograma i upropastiti formu i rezultate koje ste postigli redovitim vježbanjem tijekom cijele godine, piše Index fit.

Isto tako, ne znači da morate u potpunosti izbjegavati blagdanske večere i hranu; evo nekoliko savjeta kako uživati u blagdanima, a istovremeno kontrolirati unos kalorija i tjelesnu težinu:

Dijeta prije blagdana – kratka dijeta od 5-7 dana prije isto toliko dana uživanja u kaloričnoj hrani napravit će ravnotežu između unosa energije, stoga su manje šanse da će tijelo višak kalorija spremati u masne stanice. Takva dijeta bi trebala biti rigorozna, s malim unosom ugljikohidrata i masti, te s puno svježeg povrća i nešto proteinskih namirnica.

Nastavite vježbati – mnogi misle kako nema smisla vježbati dok s druge strane odlaze na božićne domjenke i toliko jedu, ali upravo vježbanjem možemo kontrolirati tjelesnu težinu tako što pored velikog unosa kalorija i dalje trošimo puno kalorija tjelesnim aktivnostima. Dakle, ako ste se odlučili opustiti i zapostaviti svoje uobičajene, zdrave prehrambene navike, nemojte zapostaviti trening te vježbajte u svakoj prilici za vrijeme blagdana.

Jedite voće prije – voće koje ima malo kalorija, poput jabuke, znatno će smanjiti apetit pa ćete tako i manje pojesti u nadolazećem obroku. Pojedite takvu voćku ili dvije prije odlaska na blagdanski domjenak.

Birajte namirnice – domjenci u ovo doba godine obično uključuju više raznih vrsta namirnica i puno izbora. Želite li pojesti manje kalorija u početku jedite proteinske namirnice i svježe povrće. Nakon toga, kada ste već relativno siti, prijeđite na masniju i kaloričnu hranu koju tada više nećete moći puno pojesti.

Postite – budući da blagdanski ručkovi i večere obiluju kalorijama, to znači da ih možete smanjiti u drugim obrocima, ili ih potpuno izbaciti. Primjerice, možete preskočiti vaš uobičajeni doručak ukoliko vas tog dana očekuje ručak za kojeg znate da ćete unijeti puno kalorija kroz raznu hranu i poslastice. Toga dana doručak vam može biti tek poneka voćka. Post od polovice dana može biti odlična taktika za održavanje ravnoteže unosa kalorije, pa tako prvu polovicu dana nemojte jesti ako vas od večere nadalje očekuje puno hrane i pića.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.