Zima donosi dvije nezgodne sezonske “boljke” – pad imuniteta i porast kilaže. Naravno, nije zima kriva za to nego manjak kretanja, boravak u zatvorenim, zagrijanim prostorima i uživanje u nezdravoj hrani koju tijelo čiom zahladi nekako više “pita”, piše Slobodna dalmacija

Na sreću, postoji način kako jednim udarcem ubiti dvije muhe, odnosno, u ovom slučaju, kako obuzdati debljanje i potaknuti mršavljenje dok ujedno jačamo organizam. Tajna je, tvrde poklonici Ajurvede, u đumbirovoj vodi.

Riječ je o napitku koji se lako priprema i ugodnog je okusa, a sve što treba napraviti je svakog jutra skuhati nasjeckani korjen đumbira (dužine oko 4-5 centimetara) u litru ipo vode koja je prethodno 20-ak minuta prokuhana na laganoj vatri.

Priprema

Vodu sa đumbirom potom treba prebaciti u termos bocu (ili boce) te pomalo pijuckati tijekom cijelog dana. Svakog dana treba napraviti svježu dozu i ustrajati u ispijanju tijekom cijelog hladnog doba godine. Rezultat će biti daleko manja podložnost prehladama i gripi, veća razina energije, brži metabolizam i manja sklonost debljanju, a uz pridržavanju pravila da između obroka mora proći tri sata zajamčeno je i mršavljenje.

Inače, đumbir je bogat eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, a u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijska svojstva. Đumbir ublažava bolove, potiče probavu, liječi artritis, smiruje razdražljivost, smanjuje upale, uništava patogene mikroorganizme, sprječava širenje stanica raka i pomaže kod gripe i prehlade.

Savjet plus

Nabava i čuvanje svježeg đumbira

Svježi đumbir možete nabaviti u dućanima zdrave hrane, na tržnici, a primijećen je i u nekim velikim trgovačkim lancima.

Kako bi đumbir zadržao sva ljekovita svojstva, najbolje ga je čuvati u zamrzivaču i to zatvorenog u plastičnu vreću ili zamotanog u krpu.

 

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.