Rezultati australijskog istraživanja pokazali su da su predugo spavanje i sjedenje jednako nezdravi poput pušenja i konzumiranja prevelike količine alkohola, prenosi Agencija Anadolija.

Znanstvenici s australskog Instituta Sax proveli su istraživanje u koje su uključili više od 230.000 osoba starijih od 45 godina koji su popunili anketu o svojim nezdravim navikama.

Istraživanje je pokazalo da je vjerojatnoća od prerane smrti kod osoba koje se nisu bavile tjelesnom aktivnošću 1,6 puta veća nego kod fizički aktivnih.

Fizička aktivnost u studiji je definirana kao “150 minuta umjerene ili veće tjelesne aktivnosti tjedno”.

Istraživanje je pokazalo da je kombinacija tjelesne neaktivnosti, sjedenje i spavanje duže od devet sati bilo povezano sa smrtnošću većine sudionika u studiji u jednakoj mjeri kao kombinacija pušenja i konzumiranja velike količine alkohola.

“Fizička neaktivnost bila je usko povezana sa smrtnošću sudionika istraživanja”, rekla je Melody Ding, koja je predvodila istraživanje.

Naglasila je da su posljedice tjelesne neaktivnosti za ljudsko zdravlje vrlo opasne.

“Posljedice tjelesne neaktivnosti u kombinaciji s dugim spavanjem i razdoblje dužeg sjedenja bile su još gore. Naime, kombinacija rizika od preuranjene smrti povećala se za četiri puta u odnosu na osobe koje su u upitniku odgovorile da dugo spavaju i često prakticiraju sjedenje”, rekla je Ding.

Rezultati spomenutog istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu PLoS Medicine.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.