”Sušeno voće i povrće djeluje izuzetno povoljno na zdravlje, pa bi trebalo biti na našem jelovniku svakodnevno, baš kao i ono svježe”, kaže Edin Šehić, magistar kontrole i kvaliteta hrane i pića i viši asistent na Univerzitetu modernih znanosti- CKM Mostar komentirajući za Bljesak.info sve učestaliju pojavu eko proizvodnje i sušenja voća i povrća.

”Svaka vrsta ima svoje specifično djelovanje i ljekovita svojstva pa se može birati i prema zdravstvenim tegobama, ali treba obratiti pozornost na količinu koja se uzima, jer osim obilja nutrijenata, obiluje i kalorijama”, rekao je Šehić.

Zdravstvene prednosti sušenog voća i povrća potaknule su i Slađanu Kožul iz Mostara da pokrene eko proizvodnju ovih zdravih namirnica.

”Oduvijek sam htjela zdravo živjeti i zdravo se hraniti, pa tako sam naišla na suho voće koje je uvezeno iz stranih zemalja. Tada sam došla na ideju da sušim voće i povrće koje imam u svojim voćnjacima i vrtovima. Hercegovina je bogata zdravom hranom, zdravim voćem i povrćem, i nisam mogla dopustiti da se moji bližnji i ja hranimo uvoznom hranom”, rekla je za Bljesak.info Slađana.

Kaže kako trenutno od voća suši smokvu, jabuku i šljivu, a od povrća rajčicu, papriku i patlidžan. Sve voće i povrće je osušeno u eko sušnicama.

Šehić ističe kako proces sušenja ne oduzima nutritivnu vrijednost suhom voću i povrću, tako da u njemu i nakon dehidriranja ostaju svi minerali, vitamini i ostali fitonutrijenti.

”Zbog toga sušeno voće i povrće vrlo povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav i regulaciju krvnog tlaka, urinarni trakt, živčani sustav, probavni sustav”, objašnjava Šehić.

Suho voće i povrće se preporučuje uzimati svim osobama koje vode brigu o svom zdravlju, a posebno trudnicama, dojiljama, sportašima, đacima i studentima. Naš organizam sušeno voće i povrće probavlja znatno duže nego svježe, što znači da se energija puno duže oslobađa, što je vrlo povoljno za studente, sportaše i sve ostale koji su tijekom dana izloženi pojačanim psihičkim i fizičkim naporima.

”Sušeno voće i povrće zbog izuzetno povoljnih zdravstvenih učinaka, trebalo bi konzumirati svakodnevno, ali valja napomenuti kako je to oblik višestruko koncentrirane energije, jer se u voću i povrću u osušenom obliku energetska vrijednost poveća šest do deset puta, pa budući je riječ i visokokoncentriranom obliku energije, preporuka je da se jede redovito, ali umjereno”, savjetuje Šehić.

Slađana, koja je tek na početku rada na sušenju voće i povrće kaže kako je interes za ovom vrstom voća i povrća u Hercegovini jako velik i kako su cijene prilagođene tržištu.

”Kupci su trenutno domaći jer je posao u samom začetku, interes za suhim voćem i povrćem u Hercegovini je velik”, objašnjava Slađana, koja svoje proizvode prodaje putem Facebook stranice.

 

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.