”Sušeno voće i povrće djeluje izuzetno povoljno na zdravlje, pa bi trebalo biti na našem jelovniku svakodnevno, baš kao i ono svježe”, kaže Edin Šehić, magistar kontrole i kvaliteta hrane i pića i viši asistent na Univerzitetu modernih znanosti- CKM Mostar komentirajući za Bljesak.info sve učestaliju pojavu eko proizvodnje i sušenja voća i povrća.

”Svaka vrsta ima svoje specifično djelovanje i ljekovita svojstva pa se može birati i prema zdravstvenim tegobama, ali treba obratiti pozornost na količinu koja se uzima, jer osim obilja nutrijenata, obiluje i kalorijama”, rekao je Šehić.

Zdravstvene prednosti sušenog voća i povrća potaknule su i Slađanu Kožul iz Mostara da pokrene eko proizvodnju ovih zdravih namirnica.

”Oduvijek sam htjela zdravo živjeti i zdravo se hraniti, pa tako sam naišla na suho voće koje je uvezeno iz stranih zemalja. Tada sam došla na ideju da sušim voće i povrće koje imam u svojim voćnjacima i vrtovima. Hercegovina je bogata zdravom hranom, zdravim voćem i povrćem, i nisam mogla dopustiti da se moji bližnji i ja hranimo uvoznom hranom”, rekla je za Bljesak.info Slađana.

Kaže kako trenutno od voća suši smokvu, jabuku i šljivu, a od povrća rajčicu, papriku i patlidžan. Sve voće i povrće je osušeno u eko sušnicama.

Šehić ističe kako proces sušenja ne oduzima nutritivnu vrijednost suhom voću i povrću, tako da u njemu i nakon dehidriranja ostaju svi minerali, vitamini i ostali fitonutrijenti.

”Zbog toga sušeno voće i povrće vrlo povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav i regulaciju krvnog tlaka, urinarni trakt, živčani sustav, probavni sustav”, objašnjava Šehić.

Suho voće i povrće se preporučuje uzimati svim osobama koje vode brigu o svom zdravlju, a posebno trudnicama, dojiljama, sportašima, đacima i studentima. Naš organizam sušeno voće i povrće probavlja znatno duže nego svježe, što znači da se energija puno duže oslobađa, što je vrlo povoljno za studente, sportaše i sve ostale koji su tijekom dana izloženi pojačanim psihičkim i fizičkim naporima.

”Sušeno voće i povrće zbog izuzetno povoljnih zdravstvenih učinaka, trebalo bi konzumirati svakodnevno, ali valja napomenuti kako je to oblik višestruko koncentrirane energije, jer se u voću i povrću u osušenom obliku energetska vrijednost poveća šest do deset puta, pa budući je riječ i visokokoncentriranom obliku energije, preporuka je da se jede redovito, ali umjereno”, savjetuje Šehić.

Slađana, koja je tek na početku rada na sušenju voće i povrće kaže kako je interes za ovom vrstom voća i povrća u Hercegovini jako velik i kako su cijene prilagođene tržištu.

”Kupci su trenutno domaći jer je posao u samom začetku, interes za suhim voćem i povrćem u Hercegovini je velik”, objašnjava Slađana, koja svoje proizvode prodaje putem Facebook stranice.

 

The following two tabs change content below.

Gracia

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.