Sočna, hrskava, slatka ili kisela? Naravno riječ je o jabuci – jednom od najpopularnijeg, najdostupnijeg i najzdravijeg voća. Odlična je svježa, u kompotu i štrudlama, a mi vam donosimo tri recepata u kojima će uživati cijela vaša obitelj

Jednostavni kolač od jabuka

Sastojci:
•    3 jaja,
•    12 kaš šećera,
•    12 kaš ulja,
•    12 kaš mlijeka,
•    15 kaš brašna,
•    1 prašak za pecivo,
•    1/2 kg jabuka,
•    šećer u prahu za posipanje,
•    cimet

Priprema:
Napraviti smjesu od jaja, šećera, brašna, ulja, mlijeka i praška za pecivo. Jabuke naribati i po želji dodati cimet (Nekima je kolač bolji bez cimeta!).
Pola smjese uliti u kalup i staviti da se peče 15-ak minuta na 180 stepeni C.
Nakon toga izvaditi iz pećnice, na biskvit poslagati naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese za biskvit i vratiti u pećnicu na još 10-ak minuta.

Pečen i ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.
kolač od jabuke

Austrijska savijača od jabuka
Vruća savijača od jabuka je jedna od najpoznatijih i ukusnijih poslastica koje su izašle iz kuhinje Austro-Ugarske Monarhije. Gipko tanko tijesto omotano oko slatkog punjenja od jabuka i grožđica.  Savijača od jabuke je jelo koje je usko vezana za Bečku kuhinju, kada se često služilo u popodnevnim satima s kavom kao međuobrok, iako se njegova popularnost proteže i do Njemačke te Mađarske.

Sastojci za tijesto (za 10 do 12 porcija):
Brašno – 1 i pol šalice
Sol – prstohvat
Vode – 1/4 do 1/3 šalice
Jaje – 1
Ulje – 1 žlica
Sastojci za punjenje:
Kaša od Jabuka (oguljene i izribane na ribež) – 900 g
Grožđice (natopljene u vodi) – 1/4 šalice
Šećer – 1/2 šalice
Cimet – 1 žlica
Vanilija – 1 žličica
Maslac (rastopljen) – 1/2 šalice
Krušne mrvice – 1/2 šalice
Šećer u prahu – 1/4 šalice

Priprema:
U veliku zdjelu promiješajte brašno i sol, napravite sredinu u brašnu i dodajte vodu, jaje i ulje. Zamiješajte sastojke te dodajte više vode po potrebi tako da se formira mekano, povodljivo tijesto. Izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite pet do šest minuta dok ne bude glatka i elastična. Pokrijte plastičnom folijom i stavite na stranu da odstoji barem sat vremena.
Dok se tijesto odmara ogulite jabuke i izrežite ih na komadiće ili ih izribajte na ribež te stavite grožđice da se namakaju u vodi.
Zagrijte pećnicu na 260 stupnjeva. Na pobrašnjenu ravnu površinu razvaljajte tijesto u velik tanki pravokutnik, nakon toga prebacite tijesto na sred stolnjaka ili plahte koju ste prethodno malo pobrašnili te pobrašnjenu ruku stavite ispod tijesto i lagano ga rastežite od središta prema rubu, dok tijesto ne bude tanko i gotovo prozirno. Ako vam se naprave rupice ne brinite samo spojite tijesto i stisnite.

U veliku zdjelu promiješajte jabuke, grožđice, cimet i vaniliju. Namažite četkom rastopljen maslac na tijesto, ostavljajući 7 cm od ruba ne namašćen. Pospite namašćen dio tijesta krušnim mrvicama te na njih ravnomjerno rasporediti mješavinu od jabuka. Ne namašćene rubove prebacite preko punjenja tako da spriječite ispadanja punjena. Pomoću plahte zarolajte tijesto u roladu.
Prebacite savijaču na veliku tepsiju koja je lagano namašćena ili obložena papirom za pečenje, stavite u pećnicu i pecite 35, 40 minuta dok tijesto ne dobije zlatno smeđu boju. Možete tijesto četkom premazati otopljenim maslacem nekoliko puta tijekom pečenja. Izvadite iz pećnice i posipajte sa šećerom u prahu. Poslužiti toplo.

štrudla od jabuke

Čips od jabuke

Sastojci:
•    jabuke
•    jabučni ocat
•    šećer
•    cimet
•    voda
Priprema:
•    Lagano zagrijavajte dvije žlice šećera i četiri žlice vode
•    Kad se šećer otopi, dodajte pola žlice jabučnog octa i malo cimeta te maknite s vatre
•    Jednu veću jabuku prepolovite, izvadite sjemenke i narežite na tanke ploške
•    Jednu stranu ploške umočite u sirup od šećera i složite na pleh obložen papirom za pečenje tako da namočena strana ploške bude prema gore
•    Pecite u pećnici na 100°C dok ne postane hrskavo, otprilike sat vremena
cips-od-jabuke1

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.