Božićna zvijezda ili na latinskom Euphorbia pulcherrima biljka je podrijetlom iz Meksika, Južne Amerike i Afrike, a kupovina ove biljke najveća je u ovo predblagdansko vrijeme.

Božića zvijezda u prirodnom okruženju je grm, koji u prosjeku naraste 5 metara. Biljka ima sitne žute cvjetove, koji su okruženi braktejama – listovima. Ono po čemu je božićna zvijezda poznata i jesu brakteje, tj. listovi koji rastu tik uz cvijet biljke, koji su najčešće intenzivno crvene boje, no danas imamo različite boje listova (bijele, ružičaste). Brakteje se pojavljuju na vrhovima biljke, te otprilike narastu do 25 centimetara.

bozicna zvijezda biljka2

Svijetlost
Božićna zvijezda je skuletna (biljka koja vodu čuva u povećanim listovima) i fotoperiodična biljka, što znači da joj treba dovoljno svijetlosti, te je zbog toga zahtjevna za održavanje. Biljka da bi cvjetala potrebno je najmanje od 12 do 14 sati tame.

Temperatura
Prosječna temperatura za rast biljke je od 12 do 25 Celzijevih stupnjeva, a optimalna temperatura za cvjetanje je između 15 i 18 stupnjeva.

Vlažnost
Božićnoj zvijezdi potrebno je dosta vlage, te je potrebo prskati svaki dan. Prilikom prskanja treba biti na oprezu da se ne prskaju cvijet i brakteje. Potrebo je prskati zeleni dio biljke.
Biljka je osjetljiva na hladnoću, te treba paziti da se prilikom prskanja ne koristi hladna voda, pogotovo iz vodovoda.

 

Sve biljke koje pripadaju porodici Euphorbiacae, kojoj božićna zvijezda pripada, te kao i sve biljke mlječike sadrže sok koji možemo uočiti zarezivanjem biljki. No taj sok je otrovan i nadražuje kožu, te treba biti oprezan da ne dođe u kontakt s očima.

Prema meksičkim vjerovanjima, za ljepotu božićne zvijezde ”kriva” je jedna astečka boginja kojoj je zbog nesretne ljubavi raspuklo srce, te je iz kapljice njezine krvi izrastao cvijet žarkocrvene boje koji je okružen zelenim listovima.

bozicna zvijezda biljka3

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.