Smilje je višegodišnja zeljasta biljka koja raste do visine od oko 30 centimetara, ima uske listove i žute cvjetove. Može se naći u predjelima od istočne Francuske sve do Danske, kao i na planinama Uzbekistana, na Mediteranu, piše Kodren.com.

Ova čudotvorna biljka se upotrebljava za liječenje astme, migrene, kožnih oboljenja, problema sa jetrom, ali ono po čemu je najpoznatija jeste njeno djelovanje protiv starenja kože.

Ova biljka ima antiinflamatorna, antiseptička, antimikrobska, kao i antibakterijska svojstva.

Dobrobiti smilja

Smilje se smatra medicinskom biljkom sa brojnim obećavajućim farmakološkim aktivnostima jer funkcionira kao prirodni antibiotik, a ima i antigljivična i antimikrobska svojstva. Postoji preko 600 različitih podvrsta ove biljke, a još jedno od njenih čestih imena u svjetskim jezicima jeste i ”immortelle”, odnosno ”besmrtna”.

U tradicionalnoj mediteranskoj medicinskoj praksi, ulje smilja se koristi stoljećima, a njegovo cvijeće i lišće su najkorišteniji dijelovi biljke. Pripremaju se na različite načine i leče stanja koja uključuju: alergije, akne, prehladu, kašljanje, zapaljenje kože, rane, zatvor, oboljenja jetre, zapaljenje mišića i zglobova, infekcije, candidu, nesanicu, bolove u stomaku i nadimanje.

Upotreba esencijalnog ulja smilja

  1. Antibiotik za kožu sa antigljivičnim svojstvima

Istraživanje urađeno na Istraživačkom centru za zdravlje na Sveučilištu Bejra u Portugalu pokazalo je da je smilje efikasno protiv razvoja bakterija i gljivica koji mogu da izazovu brojne kožne iritacije, uključujući osipe, infekcije i odloženo zarastanje rana.

Esencijalno ulje smilja možete koristiti u kombinaciji sa kokosovim ili uljem jojobe, kako biste umirili ili izliječili kožu. Utrljajte ovu mješavinu na lice kako biste spriječili koprivnjaču, crvenilo, fleke, osip i iritacije od brijanje. Ukoliko imate osip ili ste se opekli na otrovni bršljan, možete smanjiti svrab i umiriti kožu ukoliko pomiješate esencijalno ulje smilja sa uljem lavande.

  1. Ublažavanje opekotina i zaštita od raka kože

Smilje može hidrirati izgorjelu kožu i ublažiti bol koji prati opekotine. Također, može povećati znake starenja na koži i blokirati štetu stvorenu UV zračenjem, koja doprinosi stvaranju raka kože. Možete pomiješati malu količinu ulja sa malo kokosovog ulja i nanijeti izravno na pogođenu regiju kako biste olakšali bol i podržali zdrav oporavak kože.

  1. Liječenje akni

Prema medicinskim istraživanjima, smilje ima jaka antibiotička i antimikrobska svojstva što je sjajan prirodan lek za akne, jer ne isušuje kožu niti izaziva crvenilo i ostale neželjene propratne efekte, koje izazivaju grubi kemijski tretmani i lijekovi.

U nastavku donosimo nekoliko recepata koji uključuju ulje smilja za brojne svrhe:

Čaj od smilja

Jednu kašičicu smilja prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, a ovaj lijekoviti čaj možete piti do tri puta dnevno maksimalno.

Ulje protiv bora

15 mililitara biljnog ulja divlje ruže pomiješajte sa 15 mililitara biljnog ulja argana i dvije do četiri kapi etarskog ulja smilja. Sve sastojke pomiješajte u flašici od 30 mililitara. Ovu smjesu nanosite uvečer na lice u tankom sloju kako biste njegovali i nahranili kožu.

Melem protiv strija i ožiljaka

80 mililitara hladno cijeđenog nerafiniranog bademovog ulja pomiješajte sa 20 mililitara macerata smilja, 15 kapi eteričnog ulja smilja, 15 kapi eteričnog ulja lavande i 10 grama pčelinjeg voska. Ovi sastojci podmlađuju i regeneriraju kožu, te se preporučuju svima onima koji imaju strije, a povoljno djeluje i na ublažavanje ožiljaka. Koža postaje mekša i elastičnija nakon upotrebe ovog melema.

Melem protiv hematoma i modrica

U bočici od 30 mililitara sipajte 10 do 15 kapi ulja smilja koju ćete dodatno napuniti hladno cijeđenim uljem tamanue (tropska biljka sa ljekovitim svojstvima koja potiče iz jugoistočne Azije i Polinezije). Ovom smjesom mažite modrice i hematome dva do tri puta dnevno. Pored ove upotrebe, ovaj melem je odličan i za uklanjanje postoperativnih ožiljaka.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.