Omega-3 suplementi mogu pomoći pušačima da prestanu pušiti. Također, konzumiranje namirnica s omega -3 masnim kiselinama smanjuje želju za nikotinom.

Pušači koji su uzimali omega-3 kapsule mjesec dana su smanjili potrošnju cigareta za 11 posto u odnosu na one pušače koji su koristili pilule za prestanak pušenja.

“Tvari i lijekovi koji se koriste kao pomoć za smanjenje i prestanak pušenja nisu učinkoviti i mogu izazvati nuspojave s kojima se nije lako nositi. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je omega-3 jeftin i lako dostupan dodatak prehrani koji bez nuspojava smanjuje želju za pušenjem”, rekao je dr. Sharon Rabinovitz Shenkar sa Sveučilišta u Haifi koji je proveo istraživanje.

Pušenje cigareta smanje razine esencijalnih masnih kiselina u mozgu, posebice omega-3.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina šteti strukturi živčanih stanica i prekida komunikaciju između živaca u područjima mozga koji su zaduženi za osjećaj ugode i zadovoljstva.

Ta područja su važna i za sposobnost odlučivanja, tako da nedostatak omega-3 masnih kiselina znači da će pušač imati povećanu žudnju za cigaretama.

”Ranije studije su pokazale da je neravnoteža količina omega-3 također je vezana uz mentalno zdravlje, depresije i sposobnost da se osoba nosi s pritiskom i stresom. Pritisak i stres, pak, povezana s potrebu za pušenjem”, rekao je dr. Rabinovitz Shenkar.

Kako bi vaše tijelo zadovoljilo potrebnu za omega-3 masnim kiselima potrebno je jesti ribu (losos, skušu, sardine i pastrve), orašaste plodove i sjemenke, suncokret i maslinova ulje.

About The Author

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.