Svi imamo nešto u što se kunemo da će izliječiti neke manje boljke, bila to prehlada ili bol u grlu. Ekipa iz ASAPscience-a nam otkriva koji tradicionalni ‘lijekovi’ zaista djeluju, i kako!

Topla juhica
Ovaj česti izbor svake bake i mame smo svi provjerili bar jednom u životu. Tehnički gledano, topla kokošja juha usporava kretanje neutrofila. Neutrofili u tijelu će napasti uzročnika infekcije, no svojim djelovanjem također stvaraju gnoj. Juha na neki način usporava neutrofile te smanjuje njihovo nakupljanje u plućima, pružajući olakšanje. Međutim, to ne znači da bi stalno trebali jesti juhu – potrebno je unijeti i hranu bogatu nutrijentima, kako bi tijelo imalo energije da se zacijeli, te održi vaš imunitet na nivou.

Jabuke
Jabuke su bogate antioksidansima koji inhibiraju rast raka, dok je njena kora bogata flavinoidima koji su nužni za zdravlje vašeg srca i žila. To jabuke čini super za prevenciju raznih bolesti i očuvanje vašeg zdravlja.

Vitamin C
Vitamin C se spominje skoro bez iznimke u svim preparatima vezanim za prehladu. Međutim, studije pokazuju da uzimanje vitamina C, bilo u tabletama ili kroz hranu, nije spriječilo prehladu, ali je značajno skratilo njeno trajanje. To je najvjerojatnije zbog povećane proizvodnje T-limfocita i interferona, koji su zaduženi za obranu organizma od infekcija.

Med
Za instantno olakšanje kašlja ili bolnog grla, probajte med. Med ima protu-upalna svojstva – on potiče otpuštanje citokina, koji signaliziraju stanice na popravak. Još jedna prednost meda je da doslovno nema rok trajanja, tako da se slobodno možete opremiti bez brige da će vam propasti!

Bijeli luk
Bijeli luk skraćuje trajanje simptoma prehlade i gripe, te ih ublažuje. Slično kao i vitamin C, to radi kroz simulaciju vašeg vlastitog imunog sustava, čineći ga efikasnijim.

Alkohol
Da, tako je. Izgleda da umjerena konzumacija alkohola pomaže imunom sustavu. Međutim, budite oprezni, jer pretjerana konzumacija dokazano oslabljuje imunitet.

Voda i odmor
Ako sve drugo zakaže, puno tekućine i odmora će sigurno upaliti.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.