Khan Gold je 19-mjesečni dječak koji zbog propusta liječnika ima trajno oštećenje mozga. Dječak je rođen zdrav i otpušten je kući dan nakon rođenja. Par dana nakon toga njegova koža je postala žuta i roditelji su ga odnijeli liječniku.

Dječaka su pregledale tri babice pet puta, ali su samo dijagozirale kako dječak ima žuticu i poslale ga kući.

Nakon izistiranja roditelja liječnici su ustanovili kako dječak u krvi ima povišenu razinu bilirubina štetne tvari od koje žuti koža i koja oštećuje mozak. Dječaku je transplatirana krv, a liječnici nisu sigurni hoće li Khan moći hodati i govoriti. Pretpostavljaju da će trebati 25-satnu brigu cijeli život.

”Babice nisu znale da se ovo moglo dogoditi.Razočarani smo. Moja je žena rodila zdravo dijete, a ono je od nas uzeto nakon pet dana”, rekao je otac djećaka.

Žuticu uzrokuje nakupljanje bilirubina. Bilirubin je otpadni proizvod koji nastaje kada propadnu crvene krvne stanice pokvariti.Žutica također može biti nuspojava oštećenja jetre, žučnog kamenca, tumora, malarije.

Novorođenčad se često rođaju sa simptomima žutice, ali najčešće se rješava bez liječenja. Pretpostavlja se da šest od deset beba ima žuticu kad se rodi.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.