Radionica ”Kuhajmo zajedno” održana je u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje ”Sunce” u Goraždu u okviru Programa ”Zdravo jedi, zdravo rasti” koji provodi Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Sudionici radionice su djeca, odgajatelji i osoblje zaduženo za pripremu hrane te ustanove.

Djeca su posjetila ”Medinu kućicu zdravlja” gdje su s nutricionistima razgovarali o zdravim prehrambenim navikama te dobili ”Medinu zdravstvenu knjižicu” u kojoj će bilježiti aktivnosti stavljajući fokus na značaj i afirmaciju zdravih životnih navika.

U drugom dijelu radionice djeca su se bavila tjelesnom aktivnošću u okviru teme ”Vježbajmo s Medom i prijateljima”, nakon čega su imala priliku da nacrtaju namirnice za koje smatraju da su zdrave i da gledaju kako kuhari pripremaju zdrav obrok.

Radionici koja promovira zdrave prehrambene navike, u kojoj su učestvovali predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, UNICEF-a BiH, Udruženja kuhara BiH, Project Hope BiH, sudjelovali su i predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko – podrinjske županije predvođeni novoimenovanim ministrom Damirom Žugom, javlja Fena.

Na taj način, predstavnici resornog ministarstva željeli su dati podršku organizatorima radionice te ukazati na važnost zdrave ishrane kod djece, kao i značaj formiranja zdravih prehrambenih navika u ranom uzrastu.

Pomoćnica Federalnog ministra obrazovanja i znanosti Nadija Bandić u ime organizatora radionice kazala je da se značaj programa, osim u promoviranju zdrave ishrane i iskorjenjivanju loših prehrambenih navika kod djece, ogleda u tome što on promovira novi sveobuhvatan, multisektorski pristup pitanju prehrane kao osnovnom preduvjetu za pravilan rast i razvoj djece.

Program se realizira po metodologiji Svjetske zdravstvene organizacije, a po njegovom završetku svaki vrtić, učesnik u ovom programu, dobit će certifikat ”Odgojno-obrazovna ustanova – prijatelj zdrave hrane” čemu će prethoditi ispunjavanje određenih kriterija, među kojima su donošenje vlastite politike zdrave ishrane i edukacija roditelja.

U prvom ciklusu programa sudjeluje šest vrtića iz šest gradova Zenice, Tuzle, Čapljine, Goražda, Sarajeva i Bihaća, a u njegovom nastavku bit će obuhvaćeni i drugi gradovi i vrtići na području Federacije.

Cilj programa promocije zdravlja jeste stvoriti mrežu ustanova koje na lokalnom nivou zagovaraju i provode Politiku za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH među djecom, roditeljima, odgajateljima, nastavnicima i kuharima koji pripremaju hranu za djecu, prenosi Fena.

Koordinator programa ”Zdravo jedi, zdravo rasti” je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i on predstavlja konkretizaciju aktivnosti iz Strateškog plana za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH 2013.-2017. godina, koji će rezultirati provođenjem niza aktivnosti, kao što su afirmacija značaja imunizacije i dojenja kao zlatnog standarda ishrane, poticaj uključivanju djece u organizirane vidove predškolskog odgoja i obrazovanja, kreiranje nenasilnog i poticajnog okruženja za djecu te drugim pitanjima od značaja za pravilan rast i razvoj djece.

U narednom periodu planirana je realizacija još šest radionica o zdravim životnim navikama, s fokusom na značaj zdrave ishrane, po jedna u svakoj od odabranih lokacija, priopćeno je danas iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.