U istočnoj Aziji, ali i ostatku svijeta, posljednjih godina širi se nezapamćena epidemija kratkovidosti, a najnoviji pokazatelji govore da djeca imaju problema sa vidom zbog sve manjeg boravka na otvorenom?!

Prije 60 godina tek deset do 20 posto Kineza bilo je kratkovido. Danas se taj udio “popeo” na čak 90 posto?!
U glavnom gradu Koreje Seulu čak 96,5 posto 19-godišnjaka je kratkovido.

Epidemija nije ograničena samo na Aziju, pa je u SAD i Europi polovina mladih kratkovida, što je 100 posto više nego prije pola stoljeća.
Prema nekim procjenama, do kraja desetljeća u svijetu bi moglo biti oko 2,5 milijardi kratkovidih ljudi?!
Ovaj problem uzrokuje brojne neugodnosti, jer kratkovidi moraju nositi naočale i leće ili korigirati vid laserskim operacijama, javlja Srna.

Ali, sve to ne rješava glavni uzrok – izduženu očnu jabučicu zbog koje se svjetlost koja stiže iz daljine fokusira malo ispred mrežnice u pozadini oka, a ne izravno na njoj.
Sve to najviše pogađa oko tijekom djetinjstva, školskog doba i adolescencije.

U istočnoj Aziji petina studenata ima ekstremni oblik poznat kao miopija, a očekuje se da bi polovica njih mogla sasvim izgubiti vid?!
Ovakav razvoj događaja potakao je intenzivnija istraživanja i potragu za uzrocima epidemije.

Znanstvenici su očne probleme povezivali sa genima, međutim uskoro je postalo jasno da oni ne mogu biti jedini uzrok.
Jedan od utjecaja jeste i provođenje brojnih sati pred knjigom, kompjuterima ili “pametnim telefonima” – prenose znanstveni portali.
Donald Mutti i njegovi suradnici na Ohio Universityju predstavili su prije par godina rezultate praćenja 500 mališana u dobi između osam i devet godina, koji su imala zdrav vid.

U studiji je praćeno kako su provodila dane, koliko su se igrala i gdje, navodi Srna.
Pet godina nakon početka istraživanja svako peto dijete bilo je kratkovido, a jedini zajednički faktor bio je povezan sa količinom vremena provedenog u zatvorenom – što su se djeca manje igrala vani, to je rizik za vid bio veći.

Do istog zaključka došla je i grupa australijskih znanstvenika koji su pratili čak 4.000 djece u Sidneyu.
Znanstvenici upozoravaju da u mnogim dijelovima svijeta, uključujući SAD, Europu i istočnu Aziju, djeca na otvorenom provode samo sat ili najviše dva.

The following two tabs change content below.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.