Liječnik na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Uludag u Bursi, na sjeverozapadu Turske, Cengiz Akkaya upozorio je da djeca od roditelja uče lagati.

“Kada nam otac ili majka izgovore čak i najmanju laž, mi se navikavamo na laganje, a da to i ne primijetimo. I najmanja laž je dovoljna da se u dječijem mozgu formira nešto poznato kao ‘laž“, rekao je Akkaya i dodao da obitelj, kao i bliža okolina utiče na ponašanje pojedinca.

Akkaya je dodao kako djeca prate pokrete i ponašanja svojih roditelja i da su im oni uzor, te da na taj način formiraju svoju ličnost.

“Usvajamo pojedine dobre ili loše strane. Tako i laganje učimo od roditelja. Počinjemo učiti još kao sasvim mali. Kad nam roditelji počnu lagati, mi se navikavamo na laž. To se odražava na našu ličnost”, pojasnio je Akkaya i dodao kako laž nije poput govora i vida, odnosno nešto što mozak sam radi.

On ističe da u mozgu nema ničeg što bi potaklo na laž i da u njemu nema centra za laž. Akkaya navodi kako se veličina laži mijenja i od situacije u kojoj se osoba nalazi.

“Osoba koja može imati empatiju prema potrebama drugih ljudi, kao što ima prema svojima, koja ima formiranu ličnost, ili neće lagati ili su to laži koje ne mogu u velikoj mjeri nauditi drugima. Ako je osoba sebična i misli samo na sebe i njene laži su mnogo štetnije”, kazao je Akkaya.

The following two tabs change content below.
Vanja
Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

About The Author

Vanja

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.