Za sve one koji se bore s viškom kilograma stiže dobra vijest, dijeta koja je po mišljenjima znanstvenika zdrava.

Radi se o nordijskoj dijeti koja bi mogla pomoći prilikom kontrole tjelesne težine, ali i smanjiti krvni tlak.

Nordijska dijeta potekla je iz Danske jer je ondašnja populacija tražila način na koji da lakše integrira zdravu mediteransku prehranu u svakodnevan jelovnik, ali s lokalnim i sezonskim namirnicama.

Studija je prezentirana na simpoziju o prevenciji kardiovaskularnih bolesti u Barceloni, a stručnjak za prehranu Thomas Meinert Larsen, koji inače radi na sveučilištu u Kopenhagenu, objasnio da je ova ideja nastala u suradnji sa slavnim restoranom Noma iz Kopenhagena, prenosi T-portal.

”Upravo ovaj restoran je odabran iz razloga što su ljudi ovog restorana uvijek birali lokalne namirnice i pripremali ih prema nordijskim običajima, na zdrav način. Dijeta ima 15 skupina a sastoji se od krumpira, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, svježeg začinskog bilja, biljaka i gljiva prikupljenih u divljini, algi, voća i povrća (osobito bobice, kupus, korjenasto povrće i mahunarke), domaćeg mesa i divljači, riba, školjaka i algi”, navodi se u objašnjenju ističući da su tipični recepti pečeni bakalar s celerom, slatkovodna štuka na žaru s kupusom ili iverka u krušnim mrvicama.

”Dodatna korist ovakve prehrane to što je manja ovisnost o transportu hrane iz drugih područja, namirnice su svježe te se jedu one prirodno uzgojene u određenom godišnjem dobu”, istaknuo je za escardio.org Larsen.

U prezentiranoj studiji, koja je kao rezultat donijela novu dijetu, sudjelovala je 181 osoba oba spola koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina dobila kuharicu sa 180 recepta podijeljenih prema godišnjem dobu, a druga kuharicu bez uputa. Pokazalo se da je prva skupina izgubila gotovo pet kilograma zahvaljujući nordijskoj prehrani, a druga tek kilogram i pol.

Znanstvenici zaključuju da to pokazuje koliko je bitno hraniti se zdravo, ali lokalnim i sezonskim namirnicama.

moja.ba

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.