”Od siječnja do rujna ove godine u HNŽ-u ukupno je oboljelih od raka dojke 55 osoba, od toga 52 žene i tri muškarca, od toga 31 osoba u Mostaru”, službeni su podaci Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

”Ove brojke pokazuju da je rak dojke najčešći oblik karcinoma kod žena i najčešći uzrok smrtnosti. BiH nema nacionalni program ni strategiju u otkrivanju malignih neoplazmi. Dom zdravlja Mostar je pokrenuo pilot projekt screeninga, ali se isti prestao provoditi zbog nedostatka sredstava u 2013.godini”, rekla je za Bljesak.info Maja Memić, predsjednica udruge Novi pogled, povodom Dana roza vrpce, kojim započinje mjesec borbe protiv raka dojke i podizanja svijesti o redovnim pregledima i značaju pravovremenog otkrivanja bolesti.

Na platou ispred Mepas Malla u Mostaru, članice udruge Novi pogled i njihovi volonteri obilježavaju Dan roza vrpce pod sloganom ”Nismo same imamo Vas”, te podjelom promotivnog materijala i rozih vrpci pozivaju sve građane da sudjeluju u akciji prevencije protiv raka dojke.

”Ovo je prilika da apeliramo na ZZO i Ministarstvo zdravlja da se uključe i pronađu sredstva za nastavak pilot projekta screeninga”, pozvala je Memić.

Prema njezinim riječima, Udruga Novi Pogled je u prošloj godini pokrenula inicijativu za formiranjem multidisciplinarnog tima za rak dojke, koji ranije nije postojao.

Punu podršku inicijativi su dali SKB Mostar i RMC Mostar. To je, kaže Memić, bio veliki pomak, jer se zna da svaki onkološki pacijent mora imati multidisciplinarni pristup u određivanju liječenja.

”Nažalost kako su nas izvijestili s Onkološkog odjela SKB Mostar, multidisciplinarni tim je na stand byu, zbog prezauzetosti liječnika. Pacijenti pitaju menadžment na Onkološkom odjelu SKB Mostar mogu li i bolest staviti na stand by do nastavka rada tima?!”, kaže Memić.

”Moramo naglasiti da je suradnja sa SKB Mostar bila zadovoljavajuća,pa se nadamo da će menadžment SKB Mostar uspješno provesti administrativni i protokolarni dio organiziranja, kako bi MDT što prije počeo sa radom na zadovoljstvo pacijenata”, dodala je.

Ovogodišnju manifestaciju Roza vrpce podržava i Zumba Fitness RiTMO koji danas (8. listopada), u 18 sati ispred Mepas Mall-a nastavlja promociju roza vrpce te organizira zumba ‘Party in Pink’ kako bi dali svoj doprinos podizanju svijesti u prevenciji ove opake bolesti.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.