Baš i poput octa, soda bikarbona ima široku primjenu. Može se koristiti u kuhanju, za čišćenje, liječi neke bolesti, koristi se u kozmetici… Nije toksična, jeftina je i često je koriste osobe koje imaju alergijske reakcije na kupovne proizvode za čišćenje. Evo nekoliko savjetakako je koristiti u kuhinji ili kupaonici …

– Sve kuhinjske površine možete lako očistiti ako nanesete sodu bikarbonu na vlažnu krpu i očistite prljave površine.

– Možete je koristiti i za pranje posuđa, posebice ako inače imate alergijske reakcije na kupovne deterdžente za pranje. Dodajte je u vodu za pranje.

– Uklanja mirise iz frižidera. U frižider stavite malu otvorenu kutiju sa sodom bikarbonom i to će apsorbirati mirise. Mijenjajte sodu bikarbonu svaka 3 mjeseca ili čak i prije ako apsorbira mnogo mirisa. Ukoliko imate veći problem sa mirisima u frižideru, očistite ga sa vodom i sodom bikarbonom.

– Čišćenje mikrovalne pećnice. Izribajte mikrovalnu pećnicu spužvom na koji ste nanijeli sodu bikarbonu.

– Čišćenje i osvježavanje daske za sječenje. Da biste očistili i otklonili mirise s daske za sječenje hrane, opet nanesite sodu na sundjer i trljajte. nakon toga dasku operite deterdžentom.

– Plastične posude za hranu mogu pokupiti neke mirise. Njih ćete najlakše ukloniti sodom bikarbonom. Da biste eliminirali taj neugodni miris, napunite kutiju tekućinom koju ćete napraviti od vode i sode bikarbone i ostavite je tako preko noći. Ujutro samo isperite.

– Tvrdokorne, zapečene mrlje i mirise u pećnici također možete očistiti sodom bikarbonom. Naspite sodu i malo vode te ostavite preko noći.

– Uklanja neugodne mirise u kanti za otpatke. Prije nego što stavite novu vreću u kantu za smeće, pospite dno s malo sode bikarbone, da neutralizira neugodne mirise.

– Čišćenje roštilja. Masnoću sa rešetke roštilja oribajte spužvom na koji ste stavili sode bikarbone.

–  Čišćenje tvroglavog ljepila od etiketica. Ponekad nam na nekim novim predmetima ostane ljepilo od naljepnice koje neće nikako da se makne. Opet malo sode bikarbone na spužvu i trljajte dok je ne uklonite.

– Soda bikarbona odlično će očistiti vaš srebrni pribor za jelo, ali i nakit. Napravitepastu od vode i sode bikarbone u omjeru 1/3 i namažite svaki predmet posebno. Isperite toplom vodom te obrišite suhom krpom za sjaj.

– Ako vam je na pod kapnulo ulje ili neki masni umak, prekrijte je sodom i obrišite
toplom vlažnom krpom.

– Osvježava tepihe. Ukoliko vaš tepih na određenom mjestu iz ko zna kojih razloga, miriše neprijatno, pospite to mjesto sodom bikarbonom. Ostavite 2-3 sata, pa pokupite sodu
bikarbonu usisivačem.

– Četke i češalj za kosu možete lako očistiti u otopini sode i vode.

– Pola količine praška za pranje rublja u svojoj perilici zamijenite sodom bikarbonom. Osim što ćete uštedjeti, soda odlično djeluje na bijelu odjeću i uklanjanje mrlja. Za tvrdokorne mrlje na odjeći prije pranja nanesite pastu na mrlju i ostavite da djeluje neko vrijeme. Zatim je ubacite u perilicu i operite na uobičajen način.

– Da vaša odjeća u košari za prljavo rublje ne bi poprimila neugodan miris, ubacite svaki dan u nju sode bikarbone.
– Ako trebate neki komad odjeće izbijeliti, soda će poboljšati učinak izbjeljivača pa dodajte dvije velike žlice u izbjeljivač.

– Napravite pastu, kao i za čišćenje srebra, te namažite površine kamencem. Ostavite da djeluje neko vrijeme, povremeno provjerite je li naslaga kamenca omekšana, a za bolji učinak možete kombinirati i alkoholni ocat.

U idućem članku Vam donosimu kozmetičku primjenu sode bikarbone.

The following two tabs change content below.

MarijaAna

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

About The Author

Nova mora ćeš moći otkriti tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Ostavi komentar

Email adresa nije obavezna, isto tako neće biti objavljena.